23 Mart 2010 Salı

Şarap Nasıl Havalandırılır

Şarabı havalandırmanın en iyi yolu bir karafa aktarmak.şarap karaf dediğimiz şarap sürahisine aktarıldığı zaman şişesinden çıkarak havayla temas ederek dikkat ederseniz şu anda direk olarak içeri akmıyor eğimli şekilde akıtılarak çeperden bol miktarda havayla temas ediyor şarabın yüzeyi.

Şarabın oksijenle buluşması onun damakta biraz sertlik hissi uyandıran tamenlerinin yumuşamasına o havalanmayla birlikte bazı ağır kokularının şaraptan uzaklaşmasına ve şarabın yumuşamasına hizmet eder.

Karafa aktaramanın bir ikinci yönüde şarabın aynı zamanda yıllanmışsa şişenin dibinde kalan tortuların şişede kalması damağa gelmemesi açısındandır.ikinci aşamada karafa aktarılmış şarap geen büyük hazneli bir kadehe konuyor.Zaten karafa biraz havalanıyor ama tabiki şarabın gövdesine ağırlığına yıllanmışlığına göre şarabı karafa aktardıktan sonra bazı durumlarda bir saat iki saat üç saat karafın içinde şarabı havalanmaya terk ediyoruz.

Yani hemen karafa aktardıktan sonra normalde servis yapmıyoruz.ardından geniş bir bardağa aktarıldı şarap.geniş bir kadehte de karafta havalanmış olan şarap kadehtede havalandırılmaya devam ediyor.kadehte havalandırıyorsunuz.kokladığınız zaman şarapta değişimler olduğunu görüyorsunuz.

Biraz daha şarabınız ağır ve sert yapılıysa havalandırıyorsunuz ve bu şekilde içime devam ediyorsunuz.şarabın havalandırılması beyazlar için gereken bir uygulama değil veya pembeler için fakat kırmızı şaraplarda bazı kırmızı şarapların ağır bünyeleri sert yapıları yoğun tarenleri dolayısıyla ihtiyaç duyduğumuz bir uygulama.kırmızı şaraptada gündelik içime uygun taze hızlı içilmek üzere üretilmiş şaraplarında havalandırılması gerekmiyor.

Kırmızı Şarap Nasıl Servis Edilir

Kırmızı şaraplar beyaz şaraplarar göre braz daha geniş hazneli ayaklı kadehlerle servis edilebilir.

Bu kadeh biraz daha genç daha hafif serin içilebilecek daha yumuşak içimlik kırmızı şaraplara çok uygun bir kadeh.

Hazneside ufak bu kadeh biraz daha yükseğe kadar doldurulup gündelik şaraplarda kullanılabilir.


Ama bu kadehler daha üst düzeyde biraz daha ağır bünyeli gövdeli havayla temas edip rahatlama ihtiyacı hisseden şaraplara daha uygun.

Dikkat ederseniz daha yukarı doğru kapanan şarabın aroma ve bukelerini içinde hapseden birşey var bir de bu kadehlerin tercihindeki bir sebep,kadehte şarabın çalkalanması.

Böylece şarabın havayla temas etmesi ve şarabın dibinde içinde kalan koku moleküllerinin çepere temas edip braz daha yukarı çıkabilmesi.çünkü şarabın gerçek tadımlığını koklama yoluyla yapıyoruz.

Damakta aldığımız tadlar çok kısırdır az miktardadır.daha çok burun yoluyla alırız bu yüzden şu iki kadeh üst düzey şaraplar için bu kadeh ise biraz daha alçak gönüllü şaraplar için kullanılıyor.

Şu anda gördüğünüz gibi arkadaşımız şarabı kadehin 3te 1ine dolduruyor.daha fazla koymuyor.çünkü bundan dolayı bana kadehte şarabı çalkalayabilme alanı bırakıyor.bukeler dahada ortaya çıksın diye.ama daha mütevazı bir şarabı bu kadehe koyduğu zaman zaten alçak gönüllü bir şarabın havayla temasa çok ihtiyacı yoktur.

Kokladığımız zaman çok değişik ve zengin bukeler vermeyecektir.bu yüzden bu şarap gündelik bir şarap olarak rahatlıkla fazla koklayıp tatmadan içebileceğimiz bir şaraptır yani kalite yükseldikçe dikkat ederseniz bardaklardaki hacimde büyüyor havalandırabilme alanıda daha fazla artıyor.

Bardakta şarap bitmeden tazelenme doğru değildir.ozaman insanlar ne kadar içtikleriyle ilgili bir fikrede sahip olamazlar.prensip olarak bittiğinde tazelenir.Ama bu arada diyelim ki müşteri 2.farklı bir şaraba geçti kesinlikle yeni bir bardak konması,eskisinin üstünden devam etmemesi gerekir.

Beyaz Şarap Nasıl Servis Edilir

Beyaz şarap daha küçük hazneli kadehlerde servis edilir.ama mutlaka kadehin ayaklı olması lazım.

Ayaklı olmada amaç kadehi şurdan tutabilmeniz çünkü kadehin ayağı olmazsa ve şurdan tutarsak avucumuzdaki vücut sıcaklığımız hem parmak izi yapar hemde vücut sıcaklığımızla şarap ılınmaya başlar.

Ayaklı küçük hazneli bir kadeh beyaz şarap servisi için daha uygun ve yüksek bir miktara kadar doldurulur ve fakat genede hazne ufaktır.

Küçük hazne olmasının sebebi de beyaz şarap soğuk içilir ılındığı zaman keyfi kaçar aynı zevki vermez insanlara dolayısıyla beyaz şarapta kırmızıya nazaran daha sık şarap tazelemesi yapılır.

Tabiki çok özel çok gövdeli çok zengin karakterli bazı beyaz şaraplar var onlar tıpkı büyük kırmızı "şarap"ların kullanıldığı balon kadehler gibi mesela büyük burgonya beyazları şu tür kadehlerde servis ediliyor ve onlar ılık veriliyor yani adeta mahsen serinliğinde ; bardağınızı buğulandırmıyorlar.


Ama onlar dünyada %1i bile olmayan dünayadaki şarapların çok küçük bir alan.Normal beyaz şaraplarda ise şu şekil servis son derece doğru.beyaz şarapta aşırı soğumamaya dikkat etmek lazım.

6 ila 8 derece sıcaklık gündelik beyaz şaraplar için iyidir ama zengin yapılı üst düzey beyaz şaraplara çıkıldıkça 10 12 hatta 13 14 derecelere kadar derecenin yükseldiğioluyor.

Pembe Şarap Nasıl Servis Edilir

Pembe şarabında yani rose şarabında içimi ve servisi tıpkı beyaz şarap gibidir. Çünkü pembe şarap siyah üzümlerden yapılmakla beraber beyaz şarap tarzında işlenir...

Dolayısıyla soğuk içildiğinde zevk ve keyif verir.tıpkı beyaz şarap gibi küçük kadehlerde servis edilir ve soğutulmuş olarak verilir.fakat içimi aşamasında biraz farklılık gösterebilir.

Beyaz şaraplar daha ziyade beyaz etleri ve sebzeleri karşılarken pembe şarap biraz daha kırmızı etleride bazı durumlarda süt danası gibi kuzu gib etlerede yakınlık gösterebilir.

Aynı zamanda baharatlı meze türlerinede pembe şarabın başa çıkması beyaz şaraba daha uygun.

Özellikle soğanlı sarmısaklı akdeniz mutfağının bize özgü mezeleriyle pembe şarabın beraberliği son derece güzel.aynı zamanda pembe şarap görselliğinin yarattığı güzellik nedeniylede pembe rengin göz alıcılığı nedeniylede partilerde davetlerde insanların ellerine çok yakışan bir şaraptır

O yüzden resim sergisi açılışlarında işte bir takım marka ve ürün lasmanlarında ofis partilerinde köpüklü şarapla birlikte pembe şarabın içilmesini servisini çok tavsiye ediyoruz.

Şarabı Önce kime Tattırmalısınız

Ismarlanan şarabı çok üst düzey bir restoranttaysak iddalı bir someliye görevdeyse ve pahalı bir şarap açtırdıysak bazı hallerde garsonunda tattığı olur ama restoranda şarabın servisine asıl karar vericek kişi müşteridir.

Masanın sahibidir yani masada hesabı ödeyecek kişidir.ama tabiki ev sahibi olan kişi işte murat bey bu şaraplardan çok anlar kendisi yıllarca italyada bulundu bu şarapları tattı lütfen o tatsın diyerek bir başka misafirine pas edebilir.


Bu tadım sırasında beğenip beğenmemek değildir amaçlanan şey,amaçlanan şarabın bozuk olup olmadığını test etmek ve karar vermektir.

Şarap bozuk değilse servise geçilir ve bu serviste öncelikle misafirlerden başlar. Başta şarabın tadımı yapmış olan masanın ev sahibi durumunda olan kişiye en son servis yapılır.

Servis bildiğiniz gibi bayanlardan başlar misafirlere servis bitirildikten sonra ilk başta tadım için konan küçük porsiyonun üzerine masanın sahibine şarap tamamlanır ve garson ya da someliye artık huzurdan çekilir masayı kendi ortamı içinde başbaşa bırakır.

Şarap Nasıl Geri Çevrilir

Restoranda masaya gelen şarabı geri çevirmek için şarabın kusurlu olması gerekiyor.beğenmememiz geri çevirmemiz için bir şey değil maalesef...

Ama şu olabilir bazı durumlarda lokantanın müdavimiysek ordaki servis elemanları bizi seviyorsa güzel bir dialoğumuz varsa ya kusura bakmayın ;

benim ağız tadım buna yönelik değil bu şarap biraz tatlı çıktı bana başka bir şarap verir misiniz diyebilirsiniz. Restoranın yönetimi ile ilişkileri germeden...

Onlarda peki efendim hay hay siz devamlı müşterimizsiniz sizi üzeceğimize o şişeyi alalım gerekirse ben onu kadehle servis ederim gibi ordaki someli ile restoran menajeri ile olan ilişkilerimize ve karşılıklı dialoglarımıza bağlı olarak bazı şeyleri geri döndürmemiz mümkün...

Beğenmediğimiz şeyleri eğer tabi restoranın buna izin vermesi halinde aksi takdirde restorantta gelen şarap ancak bozuksa geri gönderebiliriz zaten bozuksa restorantında servis etmemesi lazım.

Şarapların mantarları en tehlikeli unsurdur şarabın kalitesini bozma açısından.mantar çoğu zaman şarabı bozar ve dünyada her sene %5 civarında şarap mantardan dolayı bozuk çıkmaktadır.

O yüzden mantarın içinde kalan klorlu bileşiklerin şaraba geçip şarabı bozması halinde otomatikman şarabı geri göndeririz buna şarap hataları içinde buşone olma hatası diyoruz yani mantar kokusu daha ziyade küf ıslak karton mukavva nemli tavan arası gibi kokular burda ön planda.

Bunun haricinde ikinici önemli bir bozulam sebebide şarabın hava almasından kaynaklanan oksidasyon kusurudur.oksidasyonda fındık ceviz çürük yaprak gibi geçgin baygın kokularla kendini belli eder.bu iki önemli şarap kusurunda şaraplar otomatikman geri gönderilir...

Başka marjinal şarap hatası daha var ama en büyük problemi yaratan bu iki unsur;mantar bozulması ve oksidasyon.

Şarap İçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Üst düzey restorantlarda genellikle şarap seçimi zordur çünkü çok kalabalık bir şarap listesi şarap menüsü vardır.

Bu durumlarda en ideal yol önce yemekleri ısmarlayıp o yemeklere uygun olan şarapları someliyeden yada;
hizmet eden garsondan bu konuda yönlendirme rica etmektir.

Ama tabiki sizin kendi sevdiğiniz şaraplar olabilir bildiğiniz şaraplar olabilir.

Şarapların tercihi sırasında en pahalı olan ya da en iyi olan şaraptan daha çok restorantd yediğimiz yemekle en uyumlu olan şarap önemlidir.

Çünkü bazen çok kaliteli çok üst düzey çok pahalı bir şarap bizim seçtiğimiz yemekler farklı bir tarzdaysa ogün bize hitap etmeyebilir keyif vermeyebilir.öğlen yemeklerinde içilecek şaraplar ile akşam yemekleride farklı.

Öğlen tercihen daha hafif daha rahat içimlik daha insana yorgunluk vermeyen şarapların tercih edilmesi,daha ağır bünyeli şarapların akşam yemeklerinde kullanılması tercih edilmesi daha doğrudur.

Daima hafif şarapları başlangıçta almak,daha ağır daha gövdeli şarapları daha finalde ısmarlamak gerekir.

Diyelim ki kalabalık bir masayız 6-8 kişiyiz 2-3 değişik yemekte 2-3 değişik şarap açtıracağız.bu şarapların hepsini o anda belirleyip daha yaşlı daha gövdeli olan şaraplarında o sırada karafa aktarılması ve havalanmasını sağlayarak onları garsona emanet edip biz yine ilk açılan şarabımla keyif yapmaya başlayabilirz.

Giderek daha sonraki şaraplar garson ya da someliye tarafından havalandırılır bir nevi tava getirilir ondan sonra daha yumuşak içimli ilk baştaki kokuları biraz rahatlamış hafiflemiş olarak kadehlerimize gelir.

Şarap İçilirken Yapılan Yanlışlar

Şarap içilirken doğru biline yanlışların başında pahalı şarap iyidir mantığı geliyor.Pahalı şarap iyidir diye birşey yok.

Bizim o andaki atmosferimize ortamımıza yemek tarzımıza sohbet;
ortamımıza etraftaki dekorasyona kendi ruh halimize günün saatine göre her durumda farklı bir şarap gereksinimi olabilir.

Yani aslında şarabın keyfine varmak damak tadına yada gastronomiden daha da önde bir atmosfer meselesidir.

Bir kır pikniğine gidersiniz yere bir yaygı yayarsınız orda basir bir barbekü yaparsınız ateş yakıp üzerinde et pişirirsiniz.

Böyle bir ortamda dünyanın en değerli en pahalı en üst düzey şarabını açsanızda o size keyif vermeyebilir.

Çünkü o şarap size daha fazla yük bindirir,sizden daha fazla ilgi bekler.biraz kaprislidir kendini kolay kolay açmaz.

Daha lüks bir sofrada onun üzerine sohbetler yaparak onun tadına varmaya çalışarak içmenizi bekler.Öyle bir ortamda şarap kendini kasar siz o şaraba nüfuz edemezsiniz.

Beyaz et ve beyaz şarap.kırmızı et ve kırmızı şarap beraberliği çok çok katı kurallar değildir.öyle zamanlar vardırki bazı beyaz etlerle kırmızı içilir,bazı kırmızı etlerle beyaz şarap dahi denenebilir.

En çok yapılan yanlışlar kuralların çok çok katı sanmak.bir de bazı yiyecekler var şaraba asla uygun düşmüyorlar.

Sirke kullanılan salatalarda sirkenin güçlü lezzeti her durumda şarabı öldürüyor.enginarla şarabın uyumunda problem var.
Enginardaki bir madde şarapla yudumlandığında damağınızda metalik bir tat bırakıyor.

Oda doğru değil.çok aşırı güçlü lezzette olan yiyeceklerlede mesela hint mutfağının köri soslu yemekleriyle bir şarap yudumlarmısınız tabiki yudumlayabilirsiniz ama şarabın ezileceğini,şarabın geride kalacağını baştan kabul etmeniz kaydıyla,yani şarapla yemek her zaman eşleşmeyebilirde.

Bir başka hatada peynirle genellikle kırmızı sek şarap yudumlanması.halbuki peynirle taze ve körpe keçi peynirleriyle taze peynirlerle diri asiltili beyaz şaraplar güzel uyum sağlar.

Olgun peynirlerle ise daha çok tatlı kırmızı şarapların uyumu çok daha doğru ve kalitelidir.

VİCDAN(Nugül Yeşilçay-Murat Han)




Filmin Konusu:

Küçük bir kasabada yaşayıp, emeğiyle varolmaya çalışan üç kişinin arasında geçen tutkulu ve karmaşa içeren acımasız bir aşk hikâyesi. Aydanur (Nurgül Yeşilçay) hayatın ona sunduklarıyla da pek yetinmiyor, ‘yırtmak’ istiyor. Mahmut ise (Murat Han) Aydanur ile karısı Songül (Tülin Özen) arasında kalıyor.

Ama belli ki Aydanur ağır basıyor yüreğinde. İkisinin yolu böylece bir pavyonda kesişiyor. “Başımıza gelenler yaptığımız seçimlerden mi, yoksa kaderimiz yüzünden mi?Üçlü bir aşk üzerinden bir vicdanî hesaplaşmayı anlatıyor “Vicdan”…

AÇIKLAMA:
Gösterim:10 Ekim 2008 (Türkiye)
Süre:1 saat 21 dk
Yapım:2008 ~ Türkiye


VİCDAN BÖLÜM 1



VİCDAN BÖLÜM 2



VİCDAN BÖLÜM 3



VİCDAN TÜRK FİLMİ İZLE VİCDAN TÜRK FİLMİ

Acı Lokma (Küçük Emrah-Dram-1987)



Filmin Konusu:

Kan davası nedeniyle öldürmek için aradığı adamın kızına aşık olan bir gencin öyküsü.

Kan davası konusu kullanılarak çekilen bir çok Türk Filmi bulunmaktadır.

Küçük Emrah'ın oynadığı bu film hem duygusal hem de Türkiye'de yapılan Küçük Emrah mizahı nedeniyle güldürecek bir film.

Acı Lokma İzle