25 Mart 2010 Perşembe

Porto Şarabı

Portekiz'in duro ırmağı atlantik okyanusuna akan ki ünlü liman şehri olan Porto şehride bu ırmağın üzerindedir.

Tarihten bu yana en az 5 asırdır şarap ihracatı yapılan şarap sevkiyatı yapılan bir bölge.


Bu duro ırmağının kenarındaki yamaçlık bağlarda son derece enterasan bir mikroklima var.

Nemin getirdiği ayrı bir ılıman iklim özelliği söz konusu.buralarda çok güzel bir sözü vardır...

Portekizlilerin,porto şarabı toprağın güneşten olma oğludur derler. Gerçekten üzümler bütün gün duro ırmağının etrafındaki yamaçlarda bol bol güneş toplarlar.

Akşamları esen serin rüzgarlarla ırmağın getirdiği nemli iklim sayesinde de kendilerini toparlama fırsatı bulurlar yani gündüz aldığı sıcaklığı gecenin serinliğinde kendi içlerinde şekere dönüştürür üzümler ve mükemmel tatlı şaraplar olur.Porto şarabı bir tatlı şarap türüdür.

Tatlı olmasının ötesinde alkolle kuvvetlendirilmiş bir şaraptır.yani normal şarabın fermantasyonu içine alkol eklenerek durdurulur böylelikle üzümdeki şekerin bir miktarı şarabın içerisinde sabitlenir.

Özelliği de tanen dediğimiz burukluk verici maddeler çok miktardadır portekiz üzümlerinde.
Bu burukluk verici maddelerin acı bir şarap yapmaması şarabın içerisinde bir miktar şeker bıraktırılması suretiyle sağlanır.

Yani tanen ve şeker bir denge kurarlar.bu dengenin yanı sıra yüksek akolün verdiği dayanma gücüylede 30-40-50 seneye kadarda yıllandırılabilen şaraplar çıkar porto şarapları içerisinde.


Yıllandıkça karakteri değişir ve gelişir.son derece güzel yemek sonrasında peynirlerle içilen şaraplar ortaya çıkar.Porto şarap'larının en büyük alıcısı da zaten yemek sonrasında peynir kültürleri çok yüksek olan İngilizlerdir.

Petrus Şarabı

Petrus ismiyle daha çok tanınan aslında şarapçılıkta teknik adı şato petrus olan şarabın özelliği bu şarabın çok farklı bir bağdan gelmesi.

Şarapçılıkta iklim ve toprağın beraber oluşturduğu bağda yarattığı özelliklere töruar diyoruz.

Petrus gerçek bir törua şarabı.töruanın farkıyla ortaya çıkan bir şarap.aslında bordo bölgesine ait bir şarap.Bordo bölgesinin ponrol kasabasında 110 dönümlük bir bağ petrus bağı.

Bu 110 dönümşül bağ hemen yanındaki komşu olan bağlardan daha farklı bir bağ.


Bir kere bir kireç taşı tepesinin üzerinde aynı zamanda da diğer bağlara göre 60metre daha yüksek bir rakımı var yani hafif meğilli bir tepenin üzerinde,kireç taşı kayalıklarının üzerinde aynı zamanda da bu özelliklerinden dolayı akşamları daha serin rüzgarlar alan meğilden dolayı güneşi hem dik açıdan hem hem yatay açıdan alan bir bağ aynı zamanda da kireçli toprağın verdiği mineralsi çeşniler şarap'larada yansıyor.


Tabi ki petrusun komşusu olan bağlardan çıkan şaraplarda çok kaliteli ama petrusu bu kadar değerli kılan aynı zamanda da 110 dönümlük bu bağda 40bin şişe civarında şarap üretilebiliyor olması.tabi başka özelliklerde var.üretici olan aile bağ ve şarabı çok kıymetli olduğu için daha başka bir özen gösteriyor.

Mesela ponrol kasabasındaki üreticilerin şarap mahsenleri yer seviyesinin üzerinde olduğu halde petrusun mahseni yerin altına oyulmuş bir mahsen tarzında çünkü yerin altındaki sıcaklık yumuşaklığı yerin altındaki nemli ve sabit sıcaklık şarabın daha iyi olgunlaşmasını fıçıların içerisinde daha ağır ağır gelişmesini sağlıyor.

Dolayısıyla petrusün daha özenli yapıldığı söyleyebiliriz.ama tabi ki asla diğer komşu olan bağlardaki şaraplarla kalite farkı fiyat farkı kadar değil yani diğer bağlardaki şarap 100 dolara satılırken petrusün 1000 dolar etmesi bence piyasanın petrusa gösterdiği aşırı talepten kaynaklanıyor.kalite farkı 10 kat değil kalite farkı 2kat belki 3 kat.

Şarabın Fiyatını Arttıran Özellikler

Şarapların kalitesi ile fiyatları arasında doğrusal bir bağlantı yoktur.mutlaka pahalı şarap kaliteli şaraptır ya da iyi şarap yüksek fiyata satılır diye birşey söylenemez.

Burada en önemli faktörlerden bir tanesi kaliteli şarabın üretilebilme miktarı.bugün petrus şarabının fiyatı 1000 dolar civarında ama körlemesine yapılan bir tadımda çoğu sene petrusdan daha yüksek puan alan bordonun başka ünlü bir şarabı olan şatolotur,şato mutonrontşit bunların fiyatları 400 dolar civarında.

Asla bunun kaliteyle alakası yok çünkü petrus küçük bir bağ,petrusden 40bin şişe şarap çıkıyor halbuki bir şato margodan 200bin şişeye yakın şarap çıkıyor.200 bin şişelik bir ürünün arz talep dengesindeki oluşturduğu fiyatla 40 bin şişelik bir ürünün arasında çok büyük fark var.tabi ki ülkelerin ve bölgelerinde marka değeri var.
Fransanın şarapta eriştiği bir marka değeri var.fransanın içinde bordo bölgesinin eriştiği ayrı bir değer var.bordo bölgesinin içindeki margo bölgesinin ayrı bir değeri var.o yüzden şato margo belki de aynı üzümlerden çok daha kaliteli bir başka şarabın 3 katı 4 katı fiyata alıcı bulabiliyor.

Fakat tabiki şarabın medyasıda sürekli olarak bunu bizler oluşturuyoruz.şarapları tadıyoruz puanlıyoruz yeni yükselecek yıldızları tespit ediyoruz.bunların dünyaya duyurumunu yapıyoruz.fakat bunların piyasalarda hakettiği değeri bulmasıda yıllar ve zaman alan birşey...

Bugün bordonun en yüksek fiyata satılan 5 tane şarap'ı petrusun dışındaki,1855 den bu yana hükümet kontrolü altında sınıflandırılmış bir listeyle bütün dünyaya deklare edilen şaraplar.

Fransız şarapları dünyada en pahalıya satılan şaraplar.ama kalifornya şaraplarıda çok pahalı özellikle napavadisi.bana sorarsanız napavadisinin pek çok şarabı o fiyatları haketmiyor ama tabi amerikadaki zenginler arasında napavadisinin bir kabarniversiyonunu içmek özellikle obucvan gibi markalarda çok önemli bir statü göstergesi ve prestij sembolü.

Dolayısıyla fiyatlar yükseliyor.öte yandan güney afrika çok yüksek kalite şaraplar ürettiği halde bu şarapları yüksek fiyattan pazarlayamıyor.çünkü dünya şarapcılığında güney afrika yeni duyulan bir ülke henüz marka değeri yükselmiş bir ülke değil keza ispanyol şaraplarıda kalitelerine göre düşük fiyatlara gidiyor.

SAHTEKAR (İlyas Salman-Bülent Kayabaş)


Filmin Konusu:

Sahtekarlık yaparak yaşamını kazanan bir adamın yaşadığı komik maceraların anlatıldığı bir İlyas Salman filmi.İlyas Salman ve Bülent Kayabaş'ın beraber oynadıkları filmler gerçekten çok güzel oluyor.

Oyuncular:ilyas Salman - Müge Akyamac - Bülent Kayabas - Ercan Dölek - Rauf Ozangil
Yapım:1986


SAHTEKAR


SAHTEKAR TÜRK FİLMİ İZLE SAHTEKAR TÜRK FİLMİ

DELİYE HERGÜN BAYRAM(İlyas Salman)




Filmin Konusu:

Yaşadıkları köyde başlayan büyük kentte göçle devam eden kan davalı iki ailenin güldüren öyküsü.
Kan davası konusunun komik bir dille anlatıldığı kaliteli oyuncu kadrosu ile izlemeye doyamayacağınız Türk filmlerinden biri.İyi seyirler.

AÇIKLAMA:
Oyuncular:ilyas Salman - Özlem Onursal - Aysen Gruda - Semsi inkaya - Münir Özkul - Diler Sarac - Yadigar Ejder
Yapım:1985


DELİYE HERGÜN BAYRAM


DELİYE HERGÜN BAYRAM TÜRK FİLMİ İZLE DELİYE HERGÜN BAYRAM TÜRK FİLMİ