21 Nisan 2010 Çarşamba

Alkolsüz Biralar Nasıl Üretilir

alkolsüz biralar hakkında geniş bir bilgi arşiviAlkolsüz bira diye bir şey temelde mümkün değildir.

Çünkü birayı fermante ettiğiniz arpayı fermante ettiğiniz zaman bira olma sürecinde mutlaka alkol mutlaka oluşur.

Alkolü biradan çıkarmak söz konusudur,yapılabilir.Türkiye de alkolsüz bira üretimi vardır ancak iç piyasaya verilmemektedir.

Körfez ülkelerine ihraç edilmektedir.Lezzeti alkollü bira gibidir.

Alkol hariç her türlü bira lezzetini bulundurur.Bu alkolsüz biralar için.Birde az alkollü light biraz dediğimiz biralar vardır.Bunlar adı üstünde alkolü vardır ama az vardır.

Alkolü az olunca tabi dolayısıyla kaloriside azdır.Alkol yanınca şeker olur,şeker kana karışır kalori miktarı daha fazladır yüksek alkollü içkilerin.

Renklerine Göre Biralar

biraların renk çeşitleriBiraların en açık renkli olanları Meksika biraları ya da bizim perhiz biraları dediğimiz light biralar.

Ondan sonra larger tipi pilsen tipi biralar gelir.Gittikçe koyulaşıyor. Sırada ale tipi var.Bunlar larger tipi biralardan daima bir ton daha koyu olurlar.

Ve en koyu renkli bira dark bira dediğimiz koyu renkli bira.

Belçika lambik veya manastır biraları dediğimiz türlerde var.Onların çileklisi çilek rengi,vişnelisi vişne rengi.

Yapıldıkları meyveye göre renklerini alıyorlar.Renklerine göre tadı eşleştirmek pek teknik olarak mümkün değil.

Ama genel olarak şunu söylemek mümkün,bira açık renkten koyu renge gittiği ölçüde ve aşırı süzülmüşlükten az süzülmüşlüğe doğru gittiği ölçüde daha yoğun daha kalıcı daha derin lezzet hissi uyandırır.

Larger Biraların Özellikleri

larger biraların en önemli içkiLarger tipi biraların en büyük özelliği aslında rengidir diyebilir.

Çünkü largerin dünya çapında bu kadar büyük başarılı olması bu kadar fazla sevilmesindeki en büyük rol rengidir.

19.yy sonlarına kadar bütün biralar arpaları yakarak üretildikleri için koyu renkliydiler.Ve koyu renkli biraları seramik renkli bardaklarda içiyorlar.

Daha sonra sanayi devrimi ile 19.yy sonlarına doğru çimlendirilen arpayı sıcak hava ile kurutmaya başladılar.

Ve dolayısıyla biraya altın rengini vermeyi başardılar.Altın rengi bira aynı dönemde cam rengi bardakların kullanılmaya başlanmasıyla çok cazip altın rengi şeffaf bir bardakta şeffaf bir sıvı haline dönüştü.

Ve bu largerin dünya çapında çok yaygınlaşmasına yardımcı oldu.Özellikle 1980'li yıllardan itibaren Amerika'daki yeni bira devrimi yeni biraların daha doğrusu eski biraların yeniden ortaya çıkmasına neden oldu.

Ale Biraların Özellikleri

ale biraların özellikleriAle birası,bira dünyasının en zengin bölümüdür.Çünkü lezzet farkları çok kuvvetlidir.

İngiltere'nin nerdeyse her kasabanın bir zamanlar kendi üreticisi vardı ve her kasaba kendi birasıyla iftahar ettiği gibi genellikle kendi birasını içerdi.

Ale biralar üstten fermante edilen aslında orjinal biralardır.İngiltere ve İskoçya çok örnekleri var.Genellikle fıçıdan içilmesi bira'ları çok daha lezzetli olmalarını sağlar.

Ama son zamanlarda her ne kadar şişelerdede ale bulmak mümkünsede,kutuda ale üretimine başladılar ki bu hemen hemen 20 yıldır yapılıyor.Bunlar fıçıya çok daha yakın şişeden.

Çünkü içlerine koydukları ufak bir kapsülüigaz kapsülü kutuyu açtığınız an patlatıyorsunuz.Dolayısıyla aynı fıçı bira da olduğu gibi gazı aynı anda verdiğiniz için,o kremamsı köpüğü fıçı birada olduğu gibi almak mümkün oluyor.

İngiltere'de ale biradan bahsettiğimiz zaman aslında kategori olarak ayrı bir kategori sayılmasına rağmen stout biradan da bahsetmek lazım.

Ki stoutlar hemen hemen siyaha yakın renkleri olan biralardır.Onların arasındada en ünlüsü İrlanda'nın guinnessidir.

Ale biralar son 20 yılda okyanusu geçip Amerikada çok fazla üretilmeye başladılar.Amerika da hemen hemen mantar gibi etrafta çıkan

yeni bira üreticileri,birbirinden lezzetli aleler yapmaya başladılar.

Dolayısıyla ale tipi biralar Amerika'da da nerdeyse İngiltere kadar cazip olmaya başladı.Ülkemizde maalesef ale üretilmiyor.İthalatıda çok sınırlı,zaman zaman oluyor olmuyor.

Onun için maalesef ale tadımı için İngiltere'ye gitmek en doğru harekettir.Bunun içinde tavsiye edebileceğimiz,ağustos aynın ilk haftası yapılan Londra da yapılan festivale gitmenizdir.

Çünkü orada yüzlerce bira üreticisi belki de bine yakın birayla katılıyorlar.Bütün biraları en iyi kondisyonunda tadılmaya en müsait ortamda sunuyorlar.Ale ile tanışmak istiyorsanız oraya gitmek en doğru hareket.

Pilsener Biraların Özellikleri

pilsener biraların en önemli özellikleriSarışın biralara gelince en ünlü olan sarışın larger pilsenerdir.

Çek Cumhuriyetinin Pilsen şehrinde ilk olarak yapılmış olan bir biradır.Onun en büyük rakibi Münih'de yapılan açık renkli olarak bilinen Alman birasıdır.

İkisinin arasındaki en büyük fark Pilsen tipi biralarda şerbetçiotu daha yoğun kullanıldığı için biraz daha acımtırak bir bira tadı olması,Münih biralarında ya da Güney Almanya biralarında ise çok daha arpadan gelen bir tat olmasıdır.

Bira dünyasında sadece larger kategorisinde bile renkler olsun markalar olsun binlerce seçeneğimiz var.Dolayısıyla tek biradan,tek markayla ya da tek cinsten yolumuza devam etmememiz lazım.

Fıçı ve Şişe Biralar Arasındaki Farklar

fıçı ve şişe biral özellikleriŞişe bira ile fıçı bira arasında tat farkı vardır.Özellikle ale türü bir bira içiyosunuz ciddi tat farkları olabilir.

Çünkü ale'lerin şişeye girmesi,İngiltere'den bahsediyosak son 10-20 sene içinde olmuştur.Ve hala tatlarında büyük farklar vardır.

Larger türü biralara gelicek olursak,tat farkını anlamak çok zordur.

Çok kişi fıçı biranın daha lezzetli olduğunu iddia ediyorsa da,aslında fıçı birayı içtiğiniz bar veye restorantın bunu ne şekilde servis ettiğininde payı yüksektir.

Çünkü fıçı biranın bir servis edilme tarzı vardır,şartları vardır.

Borularının temiz olması lazımdır musluğun temiz olması lazımdır.Dolayısıyla illa fıçı bira şişe biradan daha lezzetli olacak diyemeyiz.

Hatta eğer bira içtiğimiz yerdeki tesis bakımsızsa,içtiğimiz bira herhangi bir şişede bulacağımızdan kötü olabilir.

Bira Nasıl Yapılır

bira nasıl yapılır içki biraBira yüzyıllarca arpa,şerbetçiotu ve suyun karışımından yapılmıştır.

Hatta Almanların ünlü saflık yasasına göre,biranın yapımında bu üçünün dışında birşeyin kullanımı yasaktır.Tabi bunların içinde ilaveten bir de maya var.

Fakat maya Pastör'ün mikropları keşfettiği 19.yy ortalarına kadar bilinmediği için,daha önceden insanlar mayanın biraya yaptığı etkiyi bilmiyorlardı.

Ve dolayısıyla içinde maya olduğunu bilmedikleri içinde sadece şerbetçiotu,arpa ve sudan bahsediyorlardı.

Daha sonra 19.yy sonlarında biranın dünyada yayılması ve larger tipi biraların ortaya çıkmasıyla,biranın yapımında başka malzemelerde kullanılmaya başlandı.Amerikalılar pirinç ve mısır kullanmaya başladılar.

Ve bu daha sonra dünyanın başka yerlerinede,ilk başta değişik bir bira elde etmek için kullanıldı daha sonra maliyetleri düşürmek için kullanılmaya başlandı.

Biranın yapımı arpanın çimlendirilmesinden sonra sıvı haline getirilmesi ve içine şerbetçiotu katılarak biraz acımtırak tadını kendi karakteri olan acımtırak tadını elde etmesi ile olur.Fermantasyon,nerdeyse her bira fabrikasının kendi maya kültürleri vardır.

Özellikle ale üreten firmalarda bu böyledir.Biranın üretimin iki değişik yöntem vardır.Bunlardan bir tanesi üst fermantasyon dediğimiz diğeride alt fermantasyon dediğimiz yöntemlerdir.

Ale tipi biraların hepsi üstten fermantedir.Ve 19.yy ortalarına kadar yani larger tipi biraların bulunmasına kadar bütün bira;lar üstten fermante ediliyorlardı.

Daha Çekler ve Almanların nerdeyse aynı dönemde geliştirdikleri yöntemlerle,soğuk fermantasyona başladılar ve mayanın biranın dibine çökmesini sağladılar.

Bu tip üretilen biralarada larger tipi biralar denilmektedir.20.yy dan itibaren alttan femante edilen larger tipi biralar dünyada çok daha popüler oldular ve çok daha yaygın hale geldiler.

Ale tipi biralar ise İngilitere ve Belçika gibi ülkelerde,kendi ana yurtlarında üretilmeye devam ediyorlar.Ama buarada Amerika gibi çok ciddi bira devrimi yaşayan ülkelerde çok popülerleşmeye başladılar.