24 Nisan 2010 Cumartesi

Ev Yapımı Biralar

ev yapımı biralar bira üretimi evEvde bira tabiki yapılır.Ama nasıl yapılacağı,kimin yapacağı ve ne şartlarda yapılacağı bütün bunlar tadını etkiler.

Fakat bu evde yapılan biralardan iyi sonuçlar alınmayacak anlamına gelmez.

Bugün bira dünyasının önemli bir çok markası aslında evde bira üreten üreticilerin daha sonra işleri büyütmesi sonucu ortaya çıkmıştır.

Bunlardan çok iyi bir örnek aslında Brooklyn bira fabrikasıdır.

Bunun bir bankası ile gazeteci olan arkadaşının kendi evlerinde bira yapmalarıyla ortaya çıkmıştır.

Daha sonra bu işi büyütmeye,arkadaşlarına içirdikleri biraları arkadaşlarının beğenmeleri ve daha çok miktarda istemeleri üzerine şuanda Londra'nın kült birası haline gelmiş birayı elde etmeyi başarmışlardır.

Amerika aslında bu tip hikayelerle dolu bir ülkedir.Ve Avrupa'ya oranla çok daha fazla evde bira yapılır.

Hatta Amerikadaki bir çok markette bira yapma kitleri dahi satın alabilirsiniz.

Aslında evde bira yapmaya merakınız varsa bu tür bir seyahatte kiti alarak bu işe başlamak en akıllıca olan şey olacaktır.

Bira Nasıl Saklanır

bira nasıl saklanır,bira nasıl saklanmalıdırBira tabi aslında genellikle bir senelik bir raf ömrü olan bir içkidir.Şarap gibi alınıp yıllarca saklanmaz.

Bazı biralar hariç tabi.Belçika'nın bir sürü manastır birası 8 sene 10 sene dahi saklanabiliyorlar.

Ama bizim bahsettiğimiz,günlük hayatımızda içtiğimiz biralar aslında alındıktan kısa süre içinde tüketilmelidirler.

Şaraplarda olduğu gibi aslında biralarda açıldıktan sonra içilmeli.

Açıldıktan sonra 3gün sonra içmeye devam edeyim çok saçma bir düşüncedir.

Zaten içindeki gazı kaçar bira içilemeyecek bir hale gelir.Eve aldığımız biraları genellikle buzdolabında saklamamız daha uygundur.

Çünkü eve aldığımız zaman zaten kolilerce almadığımız için onu bir depoya vs. koymamızın bir gereği yoktur.

Ama uzun süreli saklıcaksak veya profesyonel anlamda bira alıyorsak tabi ki güneşten uzak bir yerde tutmak diğer içkilerde olduğu gibi bundada faydalıdır.

İlle de ertesi sabah biramıza devam edeceğiz diyorsak aslında onunla ilgili önerilen tek birşey vardır.

Birayı açtığımı zaman biranın içersine bir tane çay kaşığını ters olarak sarkıtıp bırakmak aslında gazı içinde tuttuğunu iddia ederler.

Bira Hangi Sıcaklıkta İçilir

bira içkisi içenler derneğiBiranın soğuk içilmesi gerektiğini hepimiz biliyoruzdur.Ama aslında bu kısmen doğrudur.

Çünkü birayı hangi soğuklukta içtiğimiz hangi birayı içtiğimizle ilgilidir.

İçtiğimiz bira larger tipi bizim bildiğimiz sarışın biralardan bir tanesi ise veya dark bir larger ise o zaman onu soğuk içmek,5-6 derece civarında bir ısıda içmek doğrudur.

Ondan daha fazla soğutmak zaten içindeki her türlü aromanın kaybolmasına neden olur.

Ancak çok hafif bir largeri yazın havuz başında veya deniz kenarında ev amacınız biranın lezzetini almaktan ziyade serinlemekse ozaman dahada fazla soğutulabilinir.

Birayı soğutmak için buzdolabında tuttuğumuz biraları o derecede içmemiz için iyi bir yöntem aslında.Bira bardaklarını buzdolabında bir sürü barın restorantın yaptığı gibi buzdolabında saklamaktır.

Bunun için bira bardağını suyla yıkayıp ondan sonra ıslak vaziyette buzdolabının dondurucu kısmına koymamız yeterlidir.

Ondan sonra çıkardığımız birayı iki parmak köpüğü kalacak şekilde döktüğümüz zaman son derece lezzetli bir larger elde etmiş oluruz.

Ale tipi biralara gelecek olursak özellikle İngilizlerin alelerine gelecek olursak,ozaman özellikle ısı biraz daha yüksek olmalıdır.

Nedeni ise alelerin çok daha aromatik çok daha yoğun lezzetlere çok daha yoğun kokulara sahip biralar olmalarıdır.

Onlar çok fazla soğutulduğu zaman 8-9 derecenin altına indikleri zaman içlerindeki aromalar kaybolur.

Dolayısıyla her nekadar yaz aylarında ülkemizde içtiğimiz zaman İngilizlerden biraz daha soğutuyorsakda,İngilitere'de bir puba gittiğimiz zaman içeceğimiz ale normalde 8-9 dereceninde üstündedir.

O zaman içindeki kokuları daha güzel salgılarlar.Fazla aromatik içkilerde damakta bıraktığı lezzeti kadar kokusuda cazip olan içkilerde aşırı soğutulma bu şeylerin kaybına neden olduğundan fazla önerilmez.