25 Nisan 2010 Pazar

UNUTAMA BENİ ( Hale Soygazi- Serdar Gökhan)




Filmin Konusu:

Acı bir aşk hikayesinin anlatıldığı eski bir türk filmi.Ayrılan iki aşığın hayatlarının bir anda yön değiştirmesi ile kurgulanan bir film. Başrollerini Serdar Gökhan,Hale Soygazi'nin paylaştığı çok bilinmeyen bir türk filmi.İyi seyirler.

AÇIKLAMA:
Yapım:1974
Oyuncular:Serdar Gökhan - Hale Soygazi - Melek Ayberk
Süre: 73 Dk.


UNUTAMA BENİ


UNUTAMA BENİ ESKİ TÜRK FİLMİ İZLE

Kokteyl Malzemeleri

alkol kokteyl malzemeleriMükemmel ve lezzetli kokteyller hazırlamak için bir takım enstrümanlara ihtiyacımız var.

Bunlar sırasıyla shaker,kokteyllerimizi daha kolay karıştırmak ve uzun süre soğuk kalmasını sağlamak için.

Karıştırıcı,uzun olması gerekiyor çünkü kullandığımız uzun bardakların içindeki buzları meyveleri içkileri rahatça karıştırabilmek için.

Keskin bir bıçağa ihtiyacımız var.Çünkü hazırladığımız garnitürlerin çok düzgün gözükmesi gerekir.


Son zamanlarda ülkemizdede çok fazla trend olan mohito gibi ezilerek hazırlanan kokteylleri yapmamız içinde tokmak.Bu tokmaklar plastik olabilir,ahşap olabilir.

Süzgeç,yine shakerda hazırladığımız ya da bir kapta hazırladığımız içinde limon gibi portakal gibi taze meyve parçacıkları bulunan hatta içinde buz ya da farklı baharatlar bulunan kokteyl leri bardağa süzmek için kullanılır.

Hazırladığımız kokteyllerin tekrar içindeki malzemeleri bardağa süzerken kullandığımız straner.Tabi ki gazoz kapağı açacağı.

İçkileri uygun ölçülere uygun tariflere göre mükemmel hazırlamamızı sağlayacak ve bize yardımcı olabilecek ölçek.

Meyvelerin kabuklarını özellikle limon portakal gibi meyvelerin kabuklarını soymak için bir kabuk soyacağı.

Ve çikolata zencefil fındık gibi farklı lezzetleri bardağımzın ya da shakerın içine rendelemek için bir küçük rende.

Yine limon portakal gibi naranciyelerin sularını sıkmak için ahşap bir sıkma cihazı,bir kesme tahtası.Kokteyl hazırlamak için bunlar yeterli olacaktır.

Kokteyllerde Buz Kullanımı

içki kokteyllerinde buz kullanımıÖzellikle viski,sek cin,sek votka gibi içkileri kısa bardakta içmek için 3 adet küp buz kullanmamız en güzel lezzetleri almamıza yardımcı olacaktır.

Bunun dışında uzun bardakta hazırlanan cin tonik gibi viski kola gibi ya da votka tonik gibi içkilere küp buzla bardağı ağzına kadar doldurarak hazırlamak çok daha iyi olur.

Küp buzları evde yapıcaksak mutlaka temiz içme suyu kullanmamız gerekecek.

Çünkü buzlar bir süre sonra içkinin içinde eriyerek o içkinin lezzetini kötüleştirecektir.

O yüzden temiz buz en önemli noktalardan bir tanesi.Mohito gibi kırık buzlarla hazırlanan son dönemlerin çok popüler kokteylleri var.

Kırık buzu elde etmenin en basit yöntemlerinden bir tanesi bir pratik ufak buz kırma cihazı almaktır.Bu cihaz iki bölümden oluşur.

Üst tarafa buzlar koyulur.Bıçaklı bir değirmen tarafından buzlar kırılır ve aşağı tarafta haznede birikirler.

Bunun dışında birde makinanın olmadığı zamanlarda kullanıcağımız bir yöntem var.Temiz bir bezin içine buzlar yerleştirilir.

Üzerine sert bir cisimle ya da tokmakla vurularak buzlar yine ufak parçalara ayrılarak kokteyllerde rahatlıkla kullanılabilir.

Kokteyl Kadehleri

kokteyl kadehleriTemel olarak bulundurmamız gereken bazı bardak çeşitleri vardır.

Mesela viski,sek votka,sek cin veya kısa bardakta hazırlanan kokteyller için kısa bardak bulundurmamız gerekir.

Bu bardakların genel ismi viski bardağı olarak da adlandırılıyor.Bir diğer bardağımız long-drink bardakları.

Bu tip uzun bardaklarda cin tonik gibi,votka tonik gibi ya da sadece kola meyve suyu ya da diğer asitli soft drinkler rahatlıkla içilebilir.

Bu bardakların özelliği uzun olması ve uzun sürede tüketilmesi.Bu bardaklarda yapılacak kokteyllerde dikkat edilmesi gereken önemli şey ise çok fazla miktarda buz kullanmak.

Bir başka uzun bardağımız,biraz daha kalın biraz daha güçlü bir bardak.Bu tip bardaklarda çok rahat mohito yapılabilir.

Çünkü mohito tokmakla ezilerek hazırlanan bir kokteyl olduğu için biraz daha güçlü biraz daha kalın camdan yapılmış bir bardağa ihtiyacımız var.

Bir diğer çok fazla kullanılan bardak çeşidi kokteyle bardaklarıdır.İnce v şeklinde olan bu bardaklara çok farklı kokteyller rahatlıkla hazırlanabilir.

Tabi kokteyl bardağı denilince en fazla tanınan bardak cinsi martini bardağıdır.

Dry martini,votka martini gibi kokteyller hazırlanabildiği gibi bunun dışında çok farklı değişik renkli kokteyllerde bu tip bardaklarda hazırlanabilir.

Bir diğer ünlü bardak konyak bardağıdır.Konyak bardaklarının özelliği kısa bacaklı olması ve aynı zamanda avcun içine çok rahat oturması.

Bu sayede ısınma derdi olmayan daha doğrusu buzu çok çabuk erimeyen içkiler,sek içkiler konyak gibi çok değerli yıllanmış viskiler gibi içkileri içmemiz için çok uygun olan bardaklardır.

Bir diğer bardak margarita bardağıdır.Margarita bardaklarıda martini bardaklarına benzer bir formdadır.

Ancak uzun ayaklı yani içindeki içkiyi ısıtmamamız adına bardaktan değilde saptan tutmamız için dizayn edilen bir bardak.

Ve yine şekliylede tamamen margarita içmeye uygun bir bardak.Bunun dışında flüt bardaklar,özellikle şampanya için dizayn edilmiştir.

Ayrıca yine farklı hem şaraptan hem şampanyada yapılmış diğer karışımlardan hazırlanmış kokteyller içinde son derede şık ve uygun bir bardaktır.

Bunun dışında birde sek içki içmek ya da shakerda hazırlanan kokteylleri çabuk tüketmek için dizayn edilmiş shut bardaklar vardır.

Kokteyllerde Shaker Kullanımı

içki kokteylleri shaker kullanımıKokteylleri karıştırmak için ihtiyacımız olan enstrümana shaker adı verilir.

Shaker krom ve çeliğin karışımında yapılır ve üç parçadan oluşur.

Shakerda kokteyl hazırlamak için mutlaka o shakerın çok iyi temizlenmiş olması,bir önce içinde yapılan kokteyl'in tadı ve kokusuyla alakalı hiç birşey barındırmamış olması gerekir.

Shakerımızın birinci bölümünde içkileri ve buzları biraraya getiririz.

İkinci bölümü yani süzgeç bölümünü üzerine kapatıp kokteyli hazırladıktan sonra içindeki parçacıkların ya da buzların akmasını engellemek için süzgeç görevi gören bölümünün üstünede kapağını kapatarak çalkalamaya hazır hale getiririz.

Pratik olarak shakerımızı şu şekilde kullanabiliriz.Önce shakera bir miktar buz atalım.Üzerine yapmak istediğimiz karışımı dolduralım.Ağzını sıkıca kapatalım.

Ve elimizi,işaret parmağımız kapağın üstünde kapağı sıkıca tutarken diğer parmaklarımız shakerı çok sıkı bir şekilde kavrıyor.

Sol elimizide shakerın altına koyarsak shakerın uçup gitmesini engellemiş oluruz.

Ve omzumuzun üstünde çok fazla değil kısa bir süre çalkaladıktan sonra kokteylimizi bardağa dökebiliriz.Çok kısa sürede çok soğuk bir karışım elde ettik.

Kokteyl Hakkında İpuçları

Kokteyl hazırlamak için size verebileceğim püf noktalar şunlardır:

Herşeyden önce içine koyduğunuz,karışımın içine koyduğunuz malzemelerin lezzetlerini iyi tanıyın.

Mutlaka bu malzemelerin tadına önceden bakın. Bunun dışında en büyük tavsiye dengedir.

Bir kokteyli hazırlarken mutlaka dengeli olmasına diikat edin.Mesela mohito.

Mohitonun içinde kullanılan malzeme nane,lime,rom ve şeker şurubudur.Bunların bir tanesi daha baskın olursa denge bozulmuş olur.

Bütün malzemelerin büyük bir ahenk içinde kokteylin içinde bulunması ve hiç birinin baskın olmaması gerekir.

Lezzeti oturtmak için en önemli püf noktaları bunlardır.Kokteylimizi ister shakerda ister bardakta ister sürahide istersek büyük bir kapta hazırlayalım izleyeceğimiz yol şu olmalıdır.

İlk önce yüksek alkol daha sonra arkasından daha düşük olan alkol yani likörler tatlandırıcılar olabilir.Onun arkasından meyve suları ya da asitli içecekler ve daha sonrada tatlandırıcı şuruplar.

Bu sırayı takip edersek hazırladığımız kokteyl mutlaka mükemmel olacaktır.Kokteyl hazırlarken yapılan en büyük hatalar lezzet uyumuna diikat etmemekle başlar.

Bazı yiyecekler bazı içecekler asitliler kremalılar birbirine her zaman uyum göstermeyebilirler.Herşeyden önce kendi damak tadımızın üstünden ilerlememiz gerekir.

Mesela sütlü bir kokteylin içine taze limon sıkarsak süt kesilir.Bunun gibi örnekleri göz önünde bulundurursanız kokteyllerinizde başarıyı yakalama şansınız daha fazla olur.

Bunun dışında en önemli tavsiyelerden bir tanesi shakerda hazırladığınız kokteyllerin içine kesinlikle asitli içecekler koymayın.

Basınçtan dolayı shaker patlayabilir ve bütün içki taşabilir.Ayrıca istenmeyen bir kaza meydana gelmiş olabilir.

Shakerın içinde çok uzun süre sallanan kokteyller buzların erimesi sebebiyle daha fazla sulanacaktır.Ve kokteylin lezzeti aynı oranda kötüleşecektir.Bunlar en önemli ipuçları.

Kokteyl İçkileri

koktetl içkileri viski rom tekilaKokteyl iki farklı lezzetin bir araya gelmesi anlamına geldiği için,mutlaka temel olarak bulundurucağımız bazı içkiler var.

Bunlar içkiler genellikle evrensel olarak kullanılır.

Yani bütün dünyada kokteyl yapımında genellikle kullanılan içkiler bellidir.

Bunlar içkiler votka,rom,tekila,viski,cin,kaçasa,likörler farklı meyveli ya da kremalı likörlerdir.

Tatlandırıcılar alkolsüz ve şurup olarak adlandırılırlar.

Ayrıca tüm bu alkollerle karıştırılabilecek farklı meyve suları portakal,vişne,şeftali,kola gazoz,zencefil gazozu,fanta gibi farklı asitli içecekleri kullanabiliriz.

Ayrıca bu asitli içeceklerin yanında değişik egzotik meyve sularını da kokteyl yapımında çok rahatlıkla kullanılabilir.

İçki Kokteylleri Nasıl Süslenir

içki kokteylleri nasıl süslenirKokteyl süslenmenin yani bir kokteyl için garnitür yapmanın en önemli ipuçlarından bir tanesi kullandığımız malzemelerle uyumlu olan meyvelerden garnitür yapmaktır.

Mesela bir mohito yaptığımız zaman,mohitonun üstüne bir nanenin sapını koyarsak yeterli olacaktır.

Çünkü zaten mohito içerisinde meyveler ezilmiş olan ve görüntüsü çok kalabalık olan kokteyl lerin içine dışardan fazlaca garnitür koyarak görüntü kirliliği yaratmak çok doğru olmayacaktır.

Mesela en basitinden bir cin tonik hazırlarsak,bir bardağa bol buz,bir ölçü cin ve üzerine iki ölçü tonik koyarak kokteylimizi hazırladık.

Uzun bardaklarda hazırlanan kokteyllerin zaten en güzel garnitürü bol buz.Bol buzu koyduğumuz zaman bardak muhteşem gözüküyor.Cin toniğin içine genelde üstüne limon atılır.

Limon toniğe çok güzel çok ferah bir lezzet vermektedir.Limonu karpuz şeklinde hele hele limedan kesersek görsel olarak muhteşem bir hal alabilir.

Bunun dışında en basitinden bir ananas yaprağı ya da bir çilek,kiraz atarak hem kokteylimiz lezzetlendirmiş hem de en basitinden çok güzel görsel bir şölen yaratmış oluruz.

Kimi içkiler garnitürle uyum göstermezler.Mesela bunlar aromatik güçlü ve değerli içkilerdir.

Mesela malt viski ler onun dışında diğer skoç viskiler,konyak,yıllanmış tekila gibi içkilerin içine garnitür koymak çok doğru olmayacaktır.

Çünkü koyduğumuz garnitürün kokusu ve tadı mevcut içkinin aromalarının üstüne çıkıp o içkinin lezzetini bozacaktır.

Bunun dışında sek içilen içkilerde mesela sek votka,sek viski gibi içkilerin içine biraz daha narenciye özlü garnitürler koymak hem lezzet olarak hem aroma olarak onları daha güçlü kılacaktır.

Bunun yanında hazırladığımız kokteyllerin rengine uygun olarak tadına uygun olarak aromasına uygun olarak farklı meyvelerle özellikle belirtiyorum taze meyvelerle garnitürler hazırlamak her zaman doğru yöntem olacaktır.