9 Mayıs 2010 Pazar

Beyaz Çaylar

beyaz çaylar doktor tavsiyeleriBeyaz çay ülkemizde üretimi olmayan,çayın tomurcuklarının elle toplanıp kurutulmasıyla hiçbir işlem görmeden elde edilen bir çay cinsidi.

Üretildiği ülkeler Hindistan,Japonya ve Çin'dir.

İçinde anti oksidan madde bulunduğu için son yıllarda ülkemizde de doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir.

Gittikçe keşfedilmeye ve rağbet görmeye başlamıştır.Rengi ise çok açık ,suyun hafif renklendirilmiş halinde dem alır.

Çay Nasıl Harmanlamır

çay nasıl harmanlanırKışın çay demerken harmanlama yapmak istiyorsanız genellikle hoş bir aroması olan bergamot,tarçın kabuğu,zencefil kabuğu atarak siyah çayla harmanlama yapabiliriz.

Yazın sıcaklar da ise daha fresh tatlarla ,örneğin karanfil gibi baharatlarla güzel ve ferahlatıcı bir çay demleyebiliriz.

İsterseniz ,zevkinize göre aktarlardan alacağınız baharatlarla ,değişik aromada çaylar harmanlayıp demleyebilirsiniz.

Hatta aktarlarda satılan aromalı poşet çaylardan alıp,siyah çayla harmanlayabilirsiniz.

Zavallılar (Küçük Emrah-Oya Aydoğan-Dram-1985)

zavallılar türk filmi

Filmin Konusu:

Ailevi sorunların tavan yaptığı bir Küçük Emrah filmi.Hasta babası,kötü yola düşen annesi,küçücük kızkardeşler sanırım okurken bile bunaldınız.

Ama filmin konusu bu olaylarla mücadele eden bir adamın haya hikayesi.Ayrıca şarkılarıyla da drama dram katıyor Küçük Emrah.

Küçük Emrah filmlerinin arşivlerinde olması gereken bir yapım.İyi seyirler..

Açıklama:
Yapım:1984
Tür:Küçük Emrah Dramı
Oyuncular:Emrah,Oya Aydoğan,Berhan Şimşek
Süre:82 dk.

Zavallılar

Semaverler

semaverlerSemaverle çay içmek eski zamanlarda daha yaygın olan bir gelenektir.

Evet semaverde demlenen çayın lezzeti hiç kuşkusuz çok iyi olacaktır.

Ama uzun süre kaynamak zorunda olacağı için bir süre sonra çayın tadı değişecektir.

Şimdilerde fazlaca tercih edilmemektedir.

Çünkü zamanın kısıtlı olması daha kısa sürede demlenen çaylara yönelmeye sebep olmuştur.


Fincan demlemeler; hem zaman tazelik açısından tercih sebebidir.

Çay Demlenme Süresi

çay demlenme süresiEğer poşet çay veya yaprak çay demliyorsanız, bunlar 2-4 dakika gibi kısa bir süre içinde demlenerek içime hazır hale gelir.

Şayet klasik dökme çay demlenmek istenirse kaynama süresi uzun tutulur,demini ve rengini alıp acı bir tat vermemesi için.

Süre olarak ise 10-12 dakika çayın demini alması için yeterli olacaktır.

Bu tür çay demlemelerinde eğer çay demini almadan servis edilirse ağızda kötü bir tat bırakacaktır.

Çayın demlendikten sonra altını iyice kısarak kaynamasını önlemenizi tavsiye ediyoruz.

Çaydanlıklar

çaydanlık alkol içkiÇay demlemek isteyenler için genellikle cam kapları tercih etmelerini öneriyoruz.

Bunun sebebi ise camın iletken özelliği dolayısıyla uzun süre sıcaklığı muhafaza etmesidir.

Ellerinde porselen demlikleri olanlar ise gayet rahat bir şekilde demliklerini kullanabilirler.

Özellikle çayı demlediğniz kısmının porselen olması iyi içimlik bir çay elde etmenizi sağlar.

Çelik çaydanlıklarımızı evlerimizde sürekli kullanmaktayız,yalnız dikkat etmemiz gereken nokta,çayı kolay kaynattığı için yapraklarını alıp ondan sonra tekrar ısınmaya bırakmaktır.

Demliğe Konulacak Çay Miktarı

demlik çay miktar esrar afyonÇay demlerken eğer siyah çay demliyorsanız,ve tek fincanlık o zaman maşanın içine her fincan çay için 1 tatlı kaşığı konmalı ve 3-4 dakika kaynatılmadır.

Yeşil çay demliyorsanız eğer,1 fincan çay için, 1 çay kaşığı yeşil çay konur,2 dakika kaynatılır.

Demlikte demlediğiniz her fincan için 1 tatlı kaşığı çay konur ,demini aldıktan sonra içindeki yaprakları alınır ve tekrar ısıtılmak için ocağa konur.

Eğer fincanda poşet çay demleyip içecekseniz,1 fincan için 1 poşet yeterli olacaktır.

Çay Nasıl Demlenir

çay nasıl demlenirse bir olurLezzetli bir çay demlemek istiyorsanız öncelikle suyunuzun içme suyu olmasına dikkat etmelisiniz,sonrasında kaliteli bir çay tercih etmelisiniz.

Eğer çayınızı çelik demlikte demliyorsanız, suyunuzu önceden başka bir kapta kaynatmanızı sonradan demliğe almanızı tavsiye ediyoruz.

Çay demlendikten sonra çay yapraklarının demlikte kalmaması gerekiyor,çay yapraklarıyla ocakta kaynamaya bırakılan çay acı tat verecektir.

Cam kapta demlediğiniz çayı ,yapraklarını aldıktan sonra demlenmeye bırakabilirsiniz.

Lezzetli bir çay demlemenin yolu ayrıca atacağınız çay miktarına da bağlıdır.İçeceğiniz fincan veya bardak miktarına göre çay atmanızı öneriyoruz.

Saçları Güçlendiren Besinler

Güçlü saçlar için sağlıklı beslenmek çok önemli.Yeterli oranda vitamin mineral almak,demir,çinko,B vitamini içeren gıdaları tercih etmek çok yararlı olacaktır.Bunun için yine protein alımı çok önemli.

Et,tavuk balık beslenmemizde yeri olması,yeşil yapraklı sebzeler,kuru meyveler ve kuru yemişleri tercih etmemiz,baklagilleri beslenmemize koymamız,saçlarımızın çok daha güçlü olmasına sebep olacaktır.

Saç,cilt ve tırnak için kalsiyum içeren gıdalarda çok önemlidir.Süt,peynir yoğurt gibi gıdalar ve yine yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum açısından güçlüdür.Böylelikle hem saç hem cilt tırnaklar için gerçekten çok yararlı gıdaları almış oluruz.

Bunun dışında saça dışardan bakım yapmak da çok önemli.Yumurta mesela ya da zeytin yağı,badem yağı,B vitamini kapsülleri dışardan bakım olarak yapıldığı zaman saçların hem güçlenmesini hem de çabuk uzamasını sağlayacaktır.

Yeterli protein ve mineral bakımını verecektir.Bu yüzden saçımıza hem doğru beslenerek hem dışardan bakım yaparak sağlıklı uzatabilir ve sağlıklı saçlara sahip olabiliriz.