31 Ocak 2014 Cuma

Meme kanseri sebepleri belirtileri ve tedavisi


Tamamen kadınların yakalandığı bir kanser türü olma özelliği taşıyan hastalık rahmin içinde büyüyen tümörlerdir.

Özellikle yaşı ilerlemiş kadınlarda menopoz sonrası dönemde ortaya çıkan bir kanser türüdür. Kadınların yakalandığı jinekolojik kanserlerin başında gelmektedir.

Erken teşhis tedavi sürecinden önemli bir detaydır.

Rahim Kanserini Meydana Getiren Sebepler ; 

  1. Gebe kalmamak 
  2. Çocuk doğurmamış olmak 
  3. Düzensiz ve sağlıksız beslenme 
  4. Kısırlık 
  5. Çok geç gelen menapoz 
  6. Şeker hastalığı 
  7. Bağırsak,meme kanseri geçmişi,tedavisi 
  8. Birden fazla kişiyle kurulan düzenli cinsel ilişki 

Rahim Kanseri Belirtileri ; 

Bu hastalığın belirtileri tamamen vajinal bölgelerde olmaktadır.Vajinal bölgelerde oluşan kanamalar rahim kanserinin belirtisi olabilir.

Bunun dışında karın ağrısı da bazı hastalarda ön belirti olarak ortaya çıkmaktadır

Rahim Kanseri Tedavisi ; 

  1. Cerrahi 
  2. Kemoterapi
  3. Radyoterapi

Sürmatürasyon ne demektir

Hamilelikte bebeğin anne karnında 42 haftayı aşkın bir süre durmasına sürmatürasyon ya da geç doğum denir.

Böyle doğan bebeklere sürmatüre bebek ya da postmatüre bebek denilmektedir.

Doğan bebeklerin yüzde 4 ile yüzde 9'u arasında geç doğmaktadır.

Ağız sütü ne ne demektir-KOLOSTRUM

Doğumdan sonra annelerde memelerden gelen sarı renkli ve ilk defa gelen süte ağız sütü veya tıp dilinde kolostrum adı verilir...

Ağız sütü yada kolostrum doğum olduktan sonraki süreçte salgılanır.Ağız sütünün görünümü pek sağlıklı gözükmese de içeriği oldukça önemlidir.

Ağız sütü bebeklerin savunma mekanizmasını güçlendirmektedir.

Bir nevi o süt ile hayata tutunmakta ve hastalıklardan korunmaktadır Bebekler hayata geldiklerinde her türden mikroplara karşı savunmasızdırlar bunu anne sütü ile atlatırlar.

Doğumdan sonra gelen kolostrumu emzirin.Çocukların güçlenmesi için anne sütünün çok önemli olduğunu sakın unutmayın.

Kylie Minogue mini etekle spor


Ünlü şarkıcı Kylie Minogue sosyal medya üzerinde paylaştığı fotoğraflarla spor yapmak isteyen hayranlarına yeni bir seçenek sundu.

por kıyafet giymek istemediğini defalarca söyleyen seksi şarkıcı mini eteği ile birlikte spor yaparak yeni bir akım başlattı diyebiliriz.

45 yaşındaki olmasına rağmen fiziği ile başdöndüren Kylie Minogue sporu sadece formda kalmak için yaptığını da fotoğrafların notunda paylaştı.

Shakira Rihanna Can't Remember to Forget You klibi


Dünyanın en önemli kadın şarkıcılardan olan Rihanna ve Sharkira birlikte bir şarkı seslendirdiler.Can't Remember to Forget You şarkıya bir de klip çeken ikili gündeme bomba gibi düştü.

Youtube'da izlenme rekorları kıran klipte ikili göz kamaştırırken 2014 yılının en çok izlenecek videolarından birine imza attı diyebiliriz.

Shakira Rihanna Can't Remember to Forget You

Hamilelikte el ve ayak şişmesi


Hamile kadınların hamileliğin son bölümlerinde yaşadığı diğer bir problemde el ve ayaklarda görülen şişmelerdir.Bu şişmelerin ana sebebi hamilelik kaynaklıdır.

Hamilelik metobolizmanın tuz ve suyun yeterli derecede vücuttan atılamaması ve buna kaynaklı ödem oluşmasıdır. Birçok hamile kadın bu şikayet ile doktorlara başvurmaktadır.

El ve ayak şişmesini azaltmak için 

  • ayakta fazla kalmamak 
  • fazla yürümemek 
  • dar ayakkabı giymemek 
  • kalın ve sıkı çoraplardan kaçınmak 
  • tuz kullanımını azaltmak

Bütün bunlara rağmen şiddetli şişmeler yaşıyorsanız doktorunuza başvurmanız tavsiye edilir.

Hamilelikte uykusuzluk neden olur

Hamile kadınların gebeliğin son bölümlerinde uykusuzluk sorunu yaşarlar. 

Bunun en önemli sebebi rahmin basınç yapması ve solunum zorluklarının yaşanması bu problemin başlıca sebepleri arasında gösterilmektedir.

Hamilelik zaten zor ve yıpratıcı bir süreç olduğu için psikolojik nedenlerde çocuğun doğmasına yakın daha büyük problemler yaşanmasına sebep olur.

Özellikle karnın büyümesi ile birlikte sadece sırt üstü ve yan yatma şansına sahip anne adaylarının uykusuz kalması da normaldir.

Hamilelikte uykusuzluğu gidermek için yürüyüşler ve ılık duşlar faydalı olmaktadır.Ama çocuk doğana kadar uykusuzluk problemi yine de yaşanacaktır

Hamilelikteki kramp sorunları


Hamilelik döneminde anne adaylarının karşılaştığı diğer bir problemde 4.aydan itibaren ortaya çıkan kramp problemleridir.Kalça,sırt,kol,bacak gibi bölgelerde oluşan kramplar anne adaylarını oldukça zorlamaktadır. 

Ani poziyon değişiklikleri,çok yürüme,dinlenme sonrası kramplar ortaya çıkmaktadır. Gebelik döneminde vücutta oluşan değişikliklerin sebep olduğu bu kramplar dayanılmaz boyutlara gelirse doktorunuza danışıp kas gevşetici ilaçlar almalısınız.

Krampların etkisini bireysel olarak azaltmak için egzersiz hareketleri yapabilir,sırt krampları içinde korse takabilirsiniz.

Antibiyotik ne demektir


Yapılan testler sonucunda vücutta oluşan enfeksiyon,bakteri vb gibi durumlarda güçlü etkileri nedeniyle antibiyotikler kullanılır. 

Her antibiyotiğin etkili olduğu hastalık çeşitleri bulunmaktadır bu nedenle doktorunuz antibiyotik vermeden bu ilaç türlerini kullanmamanız tavsiye edilir. Bunun yanında çok antibiyotik kullanımı mikroplara direnç kazandırır ve ilacın etkilerini azaltır.

Antibiyotikler konusunda halkımızda yanlış bir yargı vardır , oluşan her türlü hastalığın antibiyotik ile geçeceği sanılmaktadır. Oysaki antibiyotikler virüslere karşı etkisiz ilaçlardır.

Antibiyotikleri bazı yan etkileri vardır bunların başında kusma,ishal ve bulantıdır. Fazla antibiyotik kullanımı bu yan etkilerin artmasına neden olur.İçki içilen günlerde de antibiyotik kullanılmaz ya da antibiyotik içiyorsanız içki içmeyin.

Kolesistografi ne demektir


İnsanların yaşadığı safra kesesi problemlerini teşhis etmek için kullanılan belli başlı yöntemler bulunmaktadır.Bu yöntemler doktorların tercihine göre belirlenir.

Hastanın durumu ve geçmişi yapılan işlemin belirlenmesini sağlar. Safra kesesi ve safra kanallarında oluşan problemler için en çok kullanılan yöntem "Kolesistograf" dir.

Kolesistografi nedir; 

Hastaya verilen bir özel içerikli bir tablet yutturulduktan sonra röntgen çekilir ve safra kanallarındaki sorunlar anlaşılır.Bu yönteme de Kolesistografi denir.

Safra kesesindeki ve kanallardaki hastalıkların teşhisinde kullanılan özel bir tetkik yöntemidir.

Röntgen filmlerinde gözüken özel bir madde tablet şeklinde alınır ve daha sonra bu maddenin safra kesesinden ve kanallarından geçerken filmi çekilir

Dispne ne demektir

Dispne nedir;

Dispne insanın yaşadığı bir nefes alma problemine verilen tıbbi isimdir.Hastanın solunum yollarında birçok farklı nedenle oluşan bu hastalık önlem alınmazsa tehlikelere davetiye çıkarmaktadır.

Dispne hastalığının en önemli belirtisi nefes alıp vermede zorluk ve gögüste yaşanan sıkışlardır.Özellikle bronşit,astım rahatsızlığına sahip insanlarda görülmesi daha kolaydır.

Dispne Nedenleri

  • Akciğer Hastalıkları (enfeksiyon,bozulma) 
  • Kalp Hastalıkları 
  • Anemi-Kansızlık 
  • Aşırı Kilo 
  • Ruhsal-Psikolojik sorunlar

Hamile kadınlar neden çok yemek yer


Hamilelik çok farklı bir dönemdir, anne adaylarının hayatında hiç yaşamadıkları sorunları bu dönemde yaşayabilmektedir.

Bunlarda biride sürekli olarak bir şeyler yeme isteği duymaktadır.Aslında bu bir problem değildir hamilelik döneminde anne adayı çok iyi beslenmelidir.

Ancak kan şekerinin düşmesi nedeniyle hamile kadınlar olduğundan fazla yeme ihtiyacı hissetmektedirler.

Hamile kadınlara bu dönemlerde doktorları çok az ama sık sık besin tüketmeleri tavsiye edilmektedir.Özellikle meyve tüketimi bu dönemde arttırılmalı ve düzenli olarak egzersiz hareketleri yapılmalıdır.

Bildiğiniz gibi kadınlar kilo konusunda çok hassastırlar bu nedenle de hamilelik dönemi bazı psikolojik sorunlar yaşayabilirler.Sürekli acıkmak hissi de bunu daha da arttırır.

Hamilelikte kaşıntı sorunu olur mu


Hamile kadınların bu dönemde yaşadığı diğer bir sıkıntı da kaşıntı problemidir. Bu dönemde oluşan kaşıntı vücudun her bölgesinde çıkabilmektedir.

Psikolojik olarak yorgun olan anne adayları bir de kaşıntı problemi ile karşılaşınca çok zorlanmaktadırlar.

Hamilelikte oluşan kaşıntının sebebi ter-yağ bezleri bu dönemde çok çalışmaları ile alakalıdır.bu bezler çok çalışında salgıladıkları hormonlar artar bu da deride kaşınmaya sebeb olmaktadır.

Özellikle kaşıntı sorunu geceleri ortaya çıkarsa yanında da uyku problemini de beraberinde getirir.Doktorunuza başvurmadan bu konuda ilaç kullanmayın, bireysel çözüm için duş alabilir ve ıslak mendil ile kaşınan yerleri silebilirsiniz.

Bruce Broughton cezalandırıldı


2014 oscar ödüllerinin verilmesine az bir zaman kala müzik ödülleri dalında aday olan Alone Yet Not Alone şarkısının ödüllerden men edilmesi büyük yankı uyandırdı.

En İyi Orijinal Şarkı kategorisinden Oscar'a aday olan ve Bruce Broughton tarafından yazılan şarkının ödülden çıkarılmasının sebebi ise çok ilginç.

Sebebi;

Bruce Broughton'ın akademinin oy kullanacak bazı üyelerine şarkısını dikkate almaları için mailller göndermesi.

Akademi kurallarına göre bu yasak ve akademi üyelerinin bu durumu bildirmesi ile şarkı değerlendirme listesinden çıkarıldı.

Bu şarkının yerine başka bir şarkı oylamaya dahil edilmeyecek.

Hamilelikte kabızlık sorunu neden olur


Gebelik dönemlerinde anne adayları gerçekten de büyük problemlerle uğraşırlar.Bunun en önemli sebebi ise hormonların salgılanmasında oluşan anormalliklerdir.

Hormonlarda değişiklikler bağırsaklardaki dokuları etkilediğinde kabızlık sorunu meydana gelir. Bunun yanında karnın büyümesi ile rahmin yaptığı baskı sonucu da kabızlık sorunu oluşur.

Kabızlık sorununu çözmek için bireysel olarak yapılacaklar; 

  1. Kayısı yemek 
  2. Kuru üzüm yemek 
  3. Meyve suyu içmek 
  4. Sıvı tüketmek 
  5. Sulu yemek yemek 

Eğer kabızlık sorunu uzun süre devam ederse bir doktora başvurmanız gerekmektedir.Bunun yanında doktor tavsiyesi ile kabızlığa ile gelen bazı bitkilerin kaynatılıp suyunun içilmesi de faydalı olabilir.

Hamilelikte mide sorunları neden olur


Gebelik dönemi gerçekten de birçok farklı problemin anne vücudunda oluşmasına neden olur.Özellikle rahmin büyümesi ve hormonel dengesizlikler nedeniyle ortaya mide sorunları çıkar.

Bu sorunların başında da halk dilinde mide yanması olarak bilinen rahatsızlıktır.Mide yanması genellikle gebeliğin son aylarında karşılaşılan bir problemdir.

Eğer hamilelik öncesi mide sorunları yaşıyorsanız hamile kaldıktan sonra kesinlikle mide konusunda bir doktora görünmelisiniz.

Bunun yanında şiddetli mide ağrıları,reflü gibi problemlerle de karşı karşıya kalabilirsiniz.Hamilelik dönemi mide sorunlarına karşı bireysel olarak sadece önlem alabilirsiniz.

Alınacak bireysel önlemler; 

  1. Tuzlu yiyeceklerden kaçınma 
  2. Yağlı Yiyeceklerden kaçınma 
  3. Baharatlı yiyeceklerden kaçınma 
  4. Sigara ve Alkol içmeme