13 Şubat 2010 Cumartesi

Sinemada yabancı film denilince aklımıza Amerikan sineması gelmektedir. En azından güçlü lobisi,tanınmış oyuncuları ve ayırdıkları dudak uçurtan bütçelerle sinema sektörüne damga vurmuşlardır.

Amerikan sinemasının en sağlam olduğu film türleri genellikle bilimkurgu ve aksiyon tarzı filmlerdir.bunun sebebi de dediğimiz gibi ayırılan bütçelerdir.

Aşk ve romantik filmler de ise Amerikan filmleri birbirini tekrarlayan aynı kurguda yapılan filmler olduğu için gişe yapsalar da başarılı bulunmazlar.

Romantık filmlerde Fransız sineması bu konuda eleştirmenlerden tam not alırlar.Aynı şekilde Animasyon filmlerde de Amerikan sineması uzak ara öndedir.

Yine de ayırılan bütçelere rağmen istenilen düzeyde yabancı film çıkmamaktadır.2010 senesinde sadece Avatar beklenilen etkiyi yaratıp müthiş bir gişe başarısı yakalamıştır.

Zaten yabancı filmlerde gişede başarıyı yakalayan her film kesinlikle pahalı bütçeler ve etkileyici sahnelere sahiptir.Komedi filmlerinde ise durum gitgide erotizm tabanlı gençlik filmlerine dönmektedir.

Amerikan Pastasının yarattığı etkiniden dolayı birçok bu tarz yabancı film çekilmiştir.Hatta ülkemizde bile bunun birçok örneği mevcuttur(Çılgın Dersane,Neşeli Gençlik).Korku filmlerinde ise piyasa da yine bir Amerikan kültürü egemendir.

Her ne kadar son yıllarda korku filmleri arasında klasikleşen bir yapım çıkmasa da Amerikan sineması bu tarz filmlerde de bir numaradır.Yabancı filmlere göre Türk filmleri nispeten daha az bütçelerle çevrilmektedir.

Bu sene çekilen filmlerin en pahalısı Cem Yılmaz'ın Yahşi Batısı olmuştur.Ülkemizde genellikle düşük bütçeli iddasız filmler patlama yapabilmektedir.

Genel hatlarıyla yabancı filmleri korku,komedi,aksiyon,bilimkurgu,romantik ve dram türleri diye gruplandırabiliriz.Tabiki kendi aralarında da birçok çeşidi bulunmaktadır.

yabancı film izle

3 yorum:

  1. yabancı filmler ooo o oo o

    YanıtlaSil
  2. yabancı film izlemek çok sevkli saolun

    YanıtlaSil
  3. nerde filmler makale mi bu anlamadım ki

    YanıtlaSil