Akvaryum ışılandırması;
Balık bakımında akvaryumlar çok önemli bir yer tutmaktadırlar.Akvaryumlarda dikkat edilecek en önemli detaylardan biri de ışıklandırmadır.
Işıklandırma yapılırken beslediğiniz balık türüne göre ışık seçmeniz gerekmektedir.Çünkü her balık türünün sevdiği ışık bir değildir.Bazı balık türleri yoğun ışık severken bazıları da daha loş ışık türlerini severler.
Akvaryum ışıklandırması için üretilen özel sistemleri kullanmanız gerekmektedir.Akvaryum ışıklandırması sağlıklı birşekilde yapılırsa balıklar daha canlı ve sağlıklı görünürler.
Akvaryum ışıklandırması en fazla 7-8 saat açık tutulmalıdır ; çünkü ışıklandırmanın daima yanması akvaryumun çok çabuk kirlenmesine sebep olmaktadır.
Akvaryum ışıklandırması özellikle geceleri kapalı tutulmalı ve balıkların dinlenmesine izin verilmelidir...
Akvaryum nasıl ısıtılır;
Akvaryumların sıcaklığını özel ısıtıcılarla ayarlanabilmektedir.Sizlerde eğer özel akvaryum ısıtıcılarına sahip değilseniz tavsiyemiz hemen edinmeniz yönünde olacaktır.
Akvaryum ısıtıcılarını akvaryumun herhangi bir bölgesine koyabilirsiniz.Akvaryumdaki su miktarını belirlemeniz durumunda alet sağlıklı bir şekidle çalışacaktır.
Akvaryum ısıtıcıları akvaryumdaki suyun belirli bir sıcaklığa sabitleme prensipine göre çalışmaktadır.Eğer akvaryum sıcaklığını sizde görmek istiyorsanız akvaryumun içine termometre koyabilirsiniz.
Bu termometre sayesinde ısıtıcının çalışma kalitesi ve sorunları takip edebilirsiniz.Herhangi bir ısı değişikliğinde ısıtıcının bozulduğunu anlayabilirsiniz.
Her balık türü farklı farklı sıcaklıkları sevdikleri için iyi bir araştırma yaparak ve gerekirse yardım alarak akvaryum ısıtıcısı almanızı tavsiye ediyorum.
Mesela örnek vermek gerekirse evlerde en çok beslenen balık türü JAPON BALIKLARI soğuk akvaryum suyunu sevmektedir.
Bunun dışında besleyeceğiniz balık türleri belirli sıcaklık derecelerinin sağlanması durumunda sağlık yaşayabilmektedirler.
Akvaryumlarda kullanılan araç ve gereçler;
Bir tatlı su akvaryumlarında olması gereken ve akvaryum balıklarının yaşaması için oldukça büyük öneme sahip aletler vardır.
Hava motorları balıkların sağlıklı bir şekilde hava almalarını sağlamaktadır.
Akvaryumlarda kesinlikle olması gereken aletlerden biri de filtre sistemleridir.Filtre sistemleri akvaryumların içindeki suyun temizlenmesini sağlamaktadır.
Filtreler akvaryumun büyüklüğüne ve beslenen balık sayısına göre değişiklik gösterebilir.
filtre çeşitleri ;
- Şelale Filtre
- İç Filtre
- Dış Filtre
- Santlı Filtre
Daha önceki makalelerde bahsettiğimiz gibi akvaryum ısıtıcısı da akvaryumlarda kesinlikle olması gereken aletlerdendir.Bir akvaryumda eğer ısıtıcı olmazsa balıkların kış aylarını atlatabilmeleri pek mümkün değildir.
Akvaryum ısıtıcıları genellikle termostatlı olmaktadır böylelikle akvaryumun sıcaklığını istediğiniz ölçüde sürekli olarak sabitleyebilirsiniz.
Diğer bir akvaryum için gerekli alette hava motoruna bağlanan hava taşlardır.Bu taşlar moturun sağladığı havayı akvaryuma yaymaktadır.
Bunun dışında istediğiniz şekilde dekorlar kullanmak sizin zevkinize kalmıştır.Akvaryum sektörü oldukça geliştiği için size sınırsız dekor ve süsleme şansı sunulmaktadır.
Akvaryum evde nereye konur;
Akvaryum konusunda dikkat edeceğiniz bir konu da evinizde koyacağınız yerdir.Eğer akvaryumunuzu çok güneş alan bir yere koyarsanız akvaryum yosunlanabilir.Ayrıca güneş ışığı akvaryumun görünüşünü de etkileyecektir.
Akvaryumları evlerin tenha yerlerine koymak beslediğiniz balıkları kötü yönde etkileyecektir.
Bu nedenle akvaryumları bulunduğunuz yani yaşadığınız yere kurarsanız hem evin görselliği artar hem de balıkların sosyalleşmesi sağlanır.
Akvaryumun oda sıcaklığında su derecesi oynayabilir bu oynamaları ısıtıcınız ile dengeleyebilirsiniz...
Akvaryum Büyüklüğü neye göre belirlenir;
Akvaryum alırken büyüklüğünü belirlemeniz gerekmektedir.Alacağınız akvaryumun büyüklüğünü etkileyecek iki sebep bulunmaktadır.
- Beslenecek Balık Sayısı
- Beslenecek Balık türleri
Eğer boyutları büyüyen bir balık türü alacaksanız akvaryumu da buna göre büyük almalısınız.
Aynı zamanda da beslenecek balık sayısı arttıkça balıkların hareket yeri daralacağından akvaryumu biraz daha büyük almak akıllı bir karar olacaktır.
Piyasada ev ve ofislere uygun birçok akvaryum modeli bulunur.15-250 litre su koyabileceğiniz akvaryum modelleri bulunmaktadır.
Eğer tuzlu su balığı besleyip tuzlu su akvaryumu alacaksanız en az 250 litre su barındırabilecek bir akvaryum seçmeniz gerekir.
Tuzlu su akvaryumlarında doğal dengeyi sağlamak için bu gereklidir.
Japon balığı akvaryumları;
Japon balıkları en çok beslenen süs balıklarının başında gelmektedir.Besleyeceğimiz japon balıklarının sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını istiyorsanız akvaryum alırken dikkat etmeliyiz.
Beslenecek her balık için birim su miktarı 10 litre civarı olmalıdır.Özellikle japon balıkları suyu çok çabuk kirlettikleri için akvaryumun büyük olması gerekmektedir.
Diğer yandan bu özellikleri nedeniyle çift filtre kullanmakt da gerekebilir.Akvaryum suyu değiştirileceği zamaqn suyun tamamı kesinlikle aynı anda değiştirilmemelidir.
En azından %30 luk bir su bırakılmalı %70 lik bölüm değiştirilmelidir.Çünkü japon balıkları değişen su sıcaklığından etkilenebilirler.
Bunun yanında japon balıkları ile özdeşleşmiş fanus-küçük oval akvaryumlarda japon balığı besliyorsak 2-4 gün arasında bu akvaryumun suyu değiştirilmelidir.
0 yorum:
Yorum Gönder