3 Kasım 2013 Pazar


Meme kanseri kanser türleri arasında en çok yakalanılan bir hastalıktır.Akciğer kanserinden sonra meme kanseri yakalanma oranı açısından ikinci durumdadır.

Meme kanseri kadınlarda daha sık görülmektedir.Dünyadaki 7 kadından biri meme kanserine yakalanmaktadır.Aynı zamanda her yıl 50000  kadın meme kanseri yüzünden hayatını kaybetmektedir.

Meme kanseri ilk zamanlarından teşhis edilirse hastanın kurtulma şansı yüksektir.Bunun nedenide başka organlara yayılmasının öünne geçilebilir ilk zamanlarında bu kanserin.

Meme kanseri de diğer kanser türleri gibi bulaşıcı olmadığı gibi darbeyle de meydana gelmezler.Meme kanserinin herhangi kanıtlanmış bir sebebi bulunmamaktadır.Ama riski arttıran bazı sebepler bulunmaktadır.
  • Hamile kalmamış olmak
  • 45 yaş üzeri yaşlarda
  • erken adet yaşı
  • menapoz döneminin gecikmesi
  • aile bireylerinde aynı kanser türünün olması
meme kanseri EVRE 1:

Kanserli hücreler 20mm veya daha küçüktür tedavisi mümkündür,diğer organlara sıçrama yoktur.

meme kanseri EVRE 2-A:

kanserli hücreler 20 - 50 mm arasında değişir

meme kanseri EVRE 2-B:

20 mm ile başlayan 50 mm den büyük kanserli hücreler bu sınıfa girer.

meme kanseri EVRE 2:

Kanserli hücre başka organlara özellikle de lenf bezlerine sıçramış olabilir.Eğer sıçrama varsa radyoterapi,kemoterapi uygulanmalıdır.

meme kanseri EVRE 3-A:

Kanserli hücreler koltuk altı lenf bezlerine ve göğüs dışı dokulara ne yazık ki sıçramıştır.Cerrahi müdahale gerekir.Sonrada kemoterapi ve radyoterapi tedavileri uygulanır.

meme kanseri EVRE 3-B:

Bu aşamada tümörün boyutu dikkate alınmaz; tümör göğüs duvarına bağlıdrı ve lenf bezlerine sıçramıştır.kemoterapi ilaçları ile tümör küçültülmelidir.

meme kanseri EVRE 4:

Hastalık ölümcül bir yol alıp bütün organlara yayılmıştır.Burdaki amaç hastanın yaşam kalitesini üst düzeyde tutmaktır.Bu evred kurtulma şansı oldukça azdır.

0 yorum:

Yorum Gönder