5 Ocak 2014 Pazar


Kudüs nasıl bir şehirdir?

Kudüs şehri israilin en ünlü ve en önemli şehridir. çok etkileyici bir şehirdir.

Tarihi m.ö 2000 yllarına dayanmaktadır,Tarih boyunca ursalin ,jerusalim,gibi bir çok değişik isimleri aldıktan sonra en son olarak Kudüs olmuştur.Babiller,Romalılar,Bizanslılar.

Tarih boyunca Kudüs birçok medeniyete evsahipliği yapmıştır ama hristiyanlığa geçiş dönemi, Bizanslılar dönemine rastlamaktadır.

4.yy dönemine denk gelmiştir.7 yüzyılda araplar tarafından ele geçirildi.  Müslümanlar tarafındanda önem verilen bir şehir haline geldi.

Daha sonra 200 yıl sürecek bir haçlılar egemenliğinin ardından,tekrar Selahattin Eyyubi tarafında ele geçirildi.

Memlükler ,Osmanlılar,İngiliz sömürgesi dönemlerinin sonunda İsrail in kurulması ,1967 yılında yapılan israil -arap savaşı sonunda tamamen İsrail'in olan kudüs'un bu zorlu ,hatta kanlı geçmişi dünya üzerinde onu önemli bir şehir haline getirmiştir.

Kudüs yemekleri nasıldır;

Kudüs şehrinin tarih boyunca birçok medeniyete evsahipliği yapmış olması yemek kültüründeki çeşitliliği sanırız açıklamaya yeterli olacaktır.

Kudüs ,diğer şehirlere oranla biraz daha pahalı bir şehir.ermeni mahallesinde,ermeni yemekleri,hristiyan mahallesinde hristiyan yemekleri ,müslüman mahallesinde,müslüman yemekleri yiyebileceğiniz yerler bulablirsiniz.

Ama yemeğe çok zaman ve para ayırmak istemiyorsanız, hemen hemen her köşe başında kısa zamanda yiyeceğiniz falafel,şuvarma ,(ülkemizde döner dediğimiz çevirme kebaplar )ve bildiğimiz humuslar bulabilirsiniz.

Hatta humusunun bizde yapılan humustan daha lezzetli olduğunu söyleyebiliriz.Kudüs'te her bütçeye uygun yemek imkanları olduğunu belirtelim.

Kudüs'de karşılaşılabilecek sorunlar;

Kudüs'e gitmek için İsrail vizesi alınması gerekiyor ama asıl dönüşte havaalanında sorunlar yaşayabilirsiniz.

Güvenlik yüzünden sorgulamalar yapılmakta olduğu için büyük bir ciddiyetle sorulan tüm sorulara cevap vermeniz gerekmektedir.

Kudüs'te harem-i şerife girişte müslüman olduğunuzu ispatlamak zorundasınız.Bunun için fatiha veya başka sureleri okumak durumunda kalabilirsiniz.

Arap mahallesinde yankesicilik çok yaygın olduğu için buralarda gezerken cüzdanlarınızı ve değerli eşyalarınızı güvenli yerlerde saklamanızı tavsiya ederiz.

Genel güvenlik sorunlarından dolayı zaman zaman sorunlar yaşayabilirsiniz.İsrail ve Filistin arasında yaşanan savaşlar yüzünden bazen tatsız olaylarla karşılaşma durumları söz konusu olabilir.

Kudüs turistik yerleri;

Kudüs şehrini gezmeye şehrin surlarından başlayabilirsiniz.16yy da Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmış olup günümüzdede ihtişamını ve güzelliğini korumaktadır.

Şehre yafa kapısından girildiğinde batıda içkale bölümünü görürüz.Kudüs'ün en eski yerleşim yeri olan ermeni mahallesini gezebilirsiniz.

Solda hristiyan mahallesine gidebilirsiniz.Burda Hz İsa'nın çarmıha gerildiği yer olarak tarihte yerini almıştır.

Burda kurulan devasa büyüklükteki kutsal mezar kilisesini gezebilirsiniz.burası aynı zamanda hz isanın gömüldüğü yer olarak biliniyor.

Şehre şam kapısından girersek müslüman mahallesine gidebiliriz.Burda bulunan kubbetül sahra7.yydan kalma altın kubbesiyle ünlü bir yapı,gezerken büyüleneceksiniz.

8.yüzyılda da yapılan Mescidi aksa, Hz Muhammet'in göğe yükseldiği kabul edilen yerde kurulan ,müslümanlar için kutsal sayılan bir cam .

Bu bölgenin batısında yahudilerin ünlü ağlama duvarı bulunmaktadır.Bu bölge yahudilerin en eski yerleri,aynı zamanda yahudi dininin kutsal merkezi kabul edilmektedir.

Zeytin tepesine çıkmadan bu seyahati bitirmemenizi tavsiye ediyoruz.orya çıkıldığında geçmişe dair yaşanan her şey sanki gözünüzün önünden bir bir geçmekte,bu şehrin niye bu kadar önemli olduğunu size fark ettirecektir.

Kudüs konaklama imkanları;

Eski şehirde yani sur içinde küçük otellerde,oda kahvaltı veren pansiyon şeklinde bir çok ucuz konaklama imkanlarını bulabilirsiniz.

Kudüs şehrinin yapısıyla orantısız olabilecek şekilde çok sayıda lüx otellere sahipti.Bunlardan özellikle iki tanesi dünyaca çok ünlüdür.

Kudüs'ün yeni bölümlerinde çok sayıda bulunan lüx otellerinde istediğiniz şekilde rahat bir konaklama yapabilirsiniz.Bunların içinde iki otel dünyaca meşhur,İsrail'in en ünlü otelleridir.

King david ve eski bir Osmanlı paşası tarafından yaptırılan Koloni otel maddi imkanları yeterli olanlar için çok rahat konaklama imkanları sunmaktadır.

Kudüs'e nasıl gidilir;

Kudüse gitmenin en kolay yolu israile uçuş yapmak.Telaviv yakınlarındaki ben givyon havaalanına indikten sonra, 50 kmlik bir yolu taksiyle yaparak kudüse ulaşmak mümkün.

Başka bir seçenek ise ürdüne gidip ordan bir saatlik otobüs yolculuğuyla Kudüs'e ulaşabilirsiniz.Tel Aviv'den Kudüs'e taksi veya sevut denilen araçlarla Kudüs'e ulaşabilme olanağı vardır.

Nostaljik bir yolculuk yapmak isteyenler için;osmanlı döneminde yapılan hala kullanılmakta olan demiryolu kullanılarak yapılabilir.ama öncelikle israilden bu konuda bilgi alıp yapılabilecek bir yolculuk olduğunu belirtelim.

0 yorum:

Yorum Gönder