3 Mart 2014 Pazartesi


Hiperkolesterolemi Tip B hastalığı ile mücadele eden 1 çocuk annesi İngilizce Öğretmeni Hilal Ateş, bu hastalıkla ilk kez 15 yaşındayken tanıştığını, vücudunda mor renkli yağ bezesine benzeyen yumrular oluştuktan sonra gittiği Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde teşhis edildiğini söyledi.

Ateş, şimdi 6 aydır Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ayda bir kez 2 saat süren, bilgisayar kontrollü özel cihazların kullanıldığı ve böbrek diyalizine benzeyen sistemle çalışan ’lipid aferezi’ tedavisi görüyor.

BÖLGEDEKİ TEK MERKEZ

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Erdal Kurtoğlu, genetik hiperkolesterolemi hastalığında ilaç tedavisi ile kolesterol değerleri düşürülemeyince hastalarda lipid aferezi işlemi yapıldığını belirterek bölgede bu işlemin uygulandığı tek merkez olduklarını söyledi.

Kolesterol yüksekliğine yol açan genetik problemlerde bu yöntemin en uygun tedavi olduğunu dile getiren Doç. Dr. Kurtoğlu "Lipid aferezi, kandaki kolesterol ve trigliserid düzeyi, diyabet, egzersiz ve ilaçla kontrol altına alınamayan hastalarda kullanılan bir tedavi metodudur" diye konuştu.

GENETİK SORUN 

Bu tedaviye gereksinim duyan hastaların kanlarında genellikle kolesterol ve trigliserid düzeylerini düzenleyen mekanizmalarda genetik bir sorun olduğunu söyleyen Doç. Dr. Erdal Kurtoğlu, "Bu nedenle çok yüksek kolesterol ve trigliserid düzeyleri görülür. Önlem alınmazsa, bu maddeler iç düzeyinde birikerek damarların daralmasına ve 20’li, 30’lu gibi erken yaşlarda kalp krizi ve felçlere neden olabilir" dedi.

TEDAVİ YÖNTEMİ 

Doç. Dr. Erdal Kurtoğlu 'lipid aferezi’ işleminin nasıl yapıldığı konusunda şu bilgileri verdi:

"Uyguladığımız tedavi ile diyet ve ilaçlarla kolesterol ve trigliserid değerleri düşürülemeyen hastaların kanlarındaki bu maddeleri, özel bir filtre aracılığı ile temizlemekte ve kandan uzaklaştırmaktayız.

İşlem hastanın gereksinimine göre 3-4 haftada bir yapılmakta ve 2 saat sürmektedir." İşlem sonrası hastanın normal hayatına döndüğünü anlatan Doç. Dr. Kurtoğlu, bu tedavinin yanı sıra hastanın diyetine ve ilaç kullanımına sıkı bir şekilde uyması gerektiğini hatırlattı.

0 yorum:

Yorum Gönder