Petrus ismiyle daha çok tanınan aslında şarapçılıkta teknik adı şato petrus olan şarabın özelliği bu şarabın çok farklı bir bağdan gelmesi.
Şarapçılıkta iklim ve toprağın beraber oluşturduğu bağda yarattığı özelliklere töruar diyoruz.
Petrus gerçek bir törua şarabı.töruanın farkıyla ortaya çıkan bir şarap.aslında bordo bölgesine ait bir şarap.Bordo bölgesinin ponrol kasabasında 110 dönümlük bir bağ petrus bağı.
Bu 110 dönümşül bağ hemen yanındaki komşu olan bağlardan daha farklı bir bağ.
Bir kere bir kireç taşı tepesinin üzerinde aynı zamanda da diğer bağlara göre 60metre daha yüksek bir rakımı var yani hafif meğilli bir tepenin üzerinde,kireç taşı kayalıklarının üzerinde aynı zamanda da bu özelliklerinden dolayı akşamları daha serin rüzgarlar alan meğilden dolayı güneşi hem dik açıdan hem hem yatay açıdan alan bir bağ aynı zamanda da kireçli toprağın verdiği mineralsi çeşniler şarap'larada yansıyor.
Tabi ki petrusun komşusu olan bağlardan çıkan şaraplarda çok kaliteli ama petrusu bu kadar değerli kılan aynı zamanda da 110 dönümlük bu bağda 40bin şişe civarında şarap üretilebiliyor olması.tabi başka özelliklerde var.üretici olan aile bağ ve şarabı çok kıymetli olduğu için daha başka bir özen gösteriyor.
Mesela ponrol kasabasındaki üreticilerin şarap mahsenleri yer seviyesinin üzerinde olduğu halde petrusun mahseni yerin altına oyulmuş bir mahsen tarzında çünkü yerin altındaki sıcaklık yumuşaklığı yerin altındaki nemli ve sabit sıcaklık şarabın daha iyi olgunlaşmasını fıçıların içerisinde daha ağır ağır gelişmesini sağlıyor.
Dolayısıyla petrusün daha özenli yapıldığı söyleyebiliriz.ama tabi ki asla diğer komşu olan bağlardaki şaraplarla kalite farkı fiyat farkı kadar değil yani diğer bağlardaki şarap 100 dolara satılırken petrusün 1000 dolar etmesi bence piyasanın petrusa gösterdiği aşırı talepten kaynaklanıyor.kalite farkı 10 kat değil kalite farkı 2kat belki 3 kat.
0 yorum:
Yorum Gönder