24 Mart 2011 Perşembe

İrmik büyük kazanlarda su ile 1-2 saat arasında kaynatılarak koyu bir hamur haline getirilir.İçinde bekletildikten sonra soğutulmaya bırakılır.

Bu süreçten sonra hamur şekline gelen irmik su ile mikser ile çırpılarak koyu bir hale getirilir.

Daha sonra ince telli süzgüçlerden geçirilirek ham boza elde edilir.

%20-%25 şeker ilave edilerek bozanın tadı daha hoş bir hale getirilir ve mayalanması beklenilir. 

Bozada Alkol Var mı dır ?


Boza yapılırken fermantosyon geliştiği için bozanın içinde belirli bir miktarda alkol oluşabilmektedir.Bozanın içindeki alkol 0,6 civarında olduğu için bünyeyi etkilemez.


Hatta insanın ihtiyacı olan alkol miktarını da sağladığı için faydalı olduğu da söylenebilir.


Boza Nasıl Servis Edilir ?


Bozanın tadını ve görüntüsünü güzelleştirmek için üzerine tarçın atılabilir.Ayrıca yine üzerine sarı leblebi,badem ve fındık konulabilir.


Tuzsuz olduğu için sarı leblebi boza ile en uyumlu kuruyemiştir diyebiliriz.



0 yorum:

Yorum Gönder