İkinci dünya savaşı sırasında Türkiye’de Recep Pekerhükümeti,yalnız birikmiş olan ekonomik sorunlarla değil, savaş sırasında toplumun sosyal yaşamında açılmış yaralarla da uğraşmak ve bu yaraları iyileştirmek durumunda kaldı.
Ekonomik durumun kötü olması nedeniyle gücü içki almaya yetmeyen insanlar, insan sağlığına zararlı olan mavi ispirto içmeye başlamıştı.
Halkın alkol alımını kolaylaştırmak, mavi ispirto kullanımını azaltmak, toplumun sağlığını koruyabilmek için Recep Peker hükümeti rakı fiyatlarını ucuzlattı.
Bu karar toplumda bazı kesimlerin ve Yeşilay Cemiyeti’nin büyük tepkisiyle karşılandı.Tepki karikatürleri çizildi.
Aslında, Türkiye’de alkole karşı duruşlar çok eskilere uzanmaktadır. Ancak bu çabalar Ömer Besim Paşa’nın kimliğinde resmiyet kazanır. 1934 yılında içki düşmanı gazete çıkarılmaya başlandı.
Genç bir ekip alkole ve diğer uyuşturuculara karşı mücadele verdi.
Alkol ve benzeri maddelere karşı olan hareketin ülkemizdeki en önemli simalarından birisi Fahrettin Kerim Gökay’dır.İçki düşmanı gazeteyi de çıkarmıştır.
Ufak, yani 35’lik rakının piyasaya çıktığı günler Fahrettin Kerim’in alkole karşı mücadelesinin de en ateşli yıllarıdır.
Küçük rakı ufak tefek olan Gökay’a benzetilerek meyhane müdavimlerince “Fahrettin Kerim“ olarak adlandırılmıştı.
Türkiye’de bira önceleri ciddi bir sorun olarak görülmedi. 1930’lu yıllarda bira serinletir isimli bir ilan bile verilebilmişti.
Yine bir başka ilanda bira şöyle tanımlanıyordu: “Gıdasının esası ekmek olan insanlar, bizde ekseriyetle olduğu gibi birayı sevmelidir.
Hakikaten bira ile ekmek aynı esasları muhtevidir.
Bira beşeriyetin tanıdığı en eski,sıhhi ve en iyi içkidir. Bira hakikaten vücudu besleyen ve aynı zamanda ferahlık veren sulu ekmektir”.
Özellikle 1980’lı yıllarda meşhur “bira bu kapağın altında” diye başlayan reklamlar ve yeni pazarlama yöntemiyle birlikte birahaneler birdenbire çoğaldı. Televizyonlu birahaneler açıldı.
Bu varoş gençliğinin şehir içine yayılma yollarından biriydi. Bira Türk televizyonlarında reklamı yapılan tek alkollü içki oldu.
Home
»
»Unlabelled
» Alkol Kullanım Geçmişi
16 Ağustos 2013 Cuma
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder