25 Mart 2010 Perşembe

Portekiz'in duro ırmağı atlantik okyanusuna akan ki ünlü liman şehri olan Porto şehride bu ırmağın üzerindedir.

Tarihten bu yana en az 5 asırdır şarap ihracatı yapılan şarap sevkiyatı yapılan bir bölge.


Bu duro ırmağının kenarındaki yamaçlık bağlarda son derece enterasan bir mikroklima var.

Nemin getirdiği ayrı bir ılıman iklim özelliği söz konusu.buralarda çok güzel bir sözü vardır...

Portekizlilerin,porto şarabı toprağın güneşten olma oğludur derler. Gerçekten üzümler bütün gün duro ırmağının etrafındaki yamaçlarda bol bol güneş toplarlar.

Akşamları esen serin rüzgarlarla ırmağın getirdiği nemli iklim sayesinde de kendilerini toparlama fırsatı bulurlar yani gündüz aldığı sıcaklığı gecenin serinliğinde kendi içlerinde şekere dönüştürür üzümler ve mükemmel tatlı şaraplar olur.Porto şarabı bir tatlı şarap türüdür.

Tatlı olmasının ötesinde alkolle kuvvetlendirilmiş bir şaraptır.yani normal şarabın fermantasyonu içine alkol eklenerek durdurulur böylelikle üzümdeki şekerin bir miktarı şarabın içerisinde sabitlenir.

Özelliği de tanen dediğimiz burukluk verici maddeler çok miktardadır portekiz üzümlerinde.
Bu burukluk verici maddelerin acı bir şarap yapmaması şarabın içerisinde bir miktar şeker bıraktırılması suretiyle sağlanır.

Yani tanen ve şeker bir denge kurarlar.bu dengenin yanı sıra yüksek akolün verdiği dayanma gücüylede 30-40-50 seneye kadarda yıllandırılabilen şaraplar çıkar porto şarapları içerisinde.


Yıllandıkça karakteri değişir ve gelişir.son derece güzel yemek sonrasında peynirlerle içilen şaraplar ortaya çıkar.Porto şarap'larının en büyük alıcısı da zaten yemek sonrasında peynir kültürleri çok yüksek olan İngilizlerdir.

0 yorum:

Yorum Gönder