25 Mart 2010 Perşembe

Şarapların kalitesi ile fiyatları arasında doğrusal bir bağlantı yoktur.mutlaka pahalı şarap kaliteli şaraptır ya da iyi şarap yüksek fiyata satılır diye birşey söylenemez.

Burada en önemli faktörlerden bir tanesi kaliteli şarabın üretilebilme miktarı.bugün petrus şarabının fiyatı 1000 dolar civarında ama körlemesine yapılan bir tadımda çoğu sene petrusdan daha yüksek puan alan bordonun başka ünlü bir şarabı olan şatolotur,şato mutonrontşit bunların fiyatları 400 dolar civarında.

Asla bunun kaliteyle alakası yok çünkü petrus küçük bir bağ,petrusden 40bin şişe şarap çıkıyor halbuki bir şato margodan 200bin şişeye yakın şarap çıkıyor.200 bin şişelik bir ürünün arz talep dengesindeki oluşturduğu fiyatla 40 bin şişelik bir ürünün arasında çok büyük fark var.tabi ki ülkelerin ve bölgelerinde marka değeri var.
Fransanın şarapta eriştiği bir marka değeri var.fransanın içinde bordo bölgesinin eriştiği ayrı bir değer var.bordo bölgesinin içindeki margo bölgesinin ayrı bir değeri var.o yüzden şato margo belki de aynı üzümlerden çok daha kaliteli bir başka şarabın 3 katı 4 katı fiyata alıcı bulabiliyor.

Fakat tabiki şarabın medyasıda sürekli olarak bunu bizler oluşturuyoruz.şarapları tadıyoruz puanlıyoruz yeni yükselecek yıldızları tespit ediyoruz.bunların dünyaya duyurumunu yapıyoruz.fakat bunların piyasalarda hakettiği değeri bulmasıda yıllar ve zaman alan birşey...

Bugün bordonun en yüksek fiyata satılan 5 tane şarap'ı petrusun dışındaki,1855 den bu yana hükümet kontrolü altında sınıflandırılmış bir listeyle bütün dünyaya deklare edilen şaraplar.

Fransız şarapları dünyada en pahalıya satılan şaraplar.ama kalifornya şaraplarıda çok pahalı özellikle napavadisi.bana sorarsanız napavadisinin pek çok şarabı o fiyatları haketmiyor ama tabi amerikadaki zenginler arasında napavadisinin bir kabarniversiyonunu içmek özellikle obucvan gibi markalarda çok önemli bir statü göstergesi ve prestij sembolü.

Dolayısıyla fiyatlar yükseliyor.öte yandan güney afrika çok yüksek kalite şaraplar ürettiği halde bu şarapları yüksek fiyattan pazarlayamıyor.çünkü dünya şarapcılığında güney afrika yeni duyulan bir ülke henüz marka değeri yükselmiş bir ülke değil keza ispanyol şaraplarıda kalitelerine göre düşük fiyatlara gidiyor.

0 yorum:

Yorum Gönder