23 Nisan 2010 Cuma

bira kadehleri nasıl olmalıdırBirada bardak dediğimiz zaman iş rakıdan ve diğer viski gibi diğer içkilerden biraz daha komplike biraz daha karmaşık bir konu.

Çünkü bira bardağı yüzyıllar boyunca gelişmiştir.

Çeşitli ülkelerde farklı bira içen kimseler değişik bira bardakları geliştirdikleri için dünyada hangi birayı içiyorsanız o biranın kendi bardağı vardır.

19.yy sonlarına kadar,şeffaf cam bardaklar icat edilene kadar,insanlar seramik kupalarda bira içiyorlardı.Ve bunların üstlerini metal kapaklarla kapatıyorlardı.

19.yy sonlarında cam kullanılmaya başlanınca aslında biranın hikayeside değişti.Açık renkli biralar ortaya çıktı ve insanlar açık renkli biraları cam bardaklara doldurup hem rengini hem tadının keyfini çıkartarak içmeye başladılar.

Tabi Almanya bira denince akla ilk geliyor.Ama Almanlar sadece seramik bardakların aynılarını cama çevirmekle yetindiler.Yine kulplu bardaklarında biralarını içmeye başladılar.

Yine bu bardaklar yarım litrelik bir litrelik şeklinde görülüyor.İngilizler kulpu fazla sevmediler,hemen hemen yarım litreden biraz daha fazla kulpsuz bardaklar geliştirdiler.

Hala İngiliz publarında bu bardaklarla içmeye devam ediyorlar.Almanya'da geliştirilen bir başka bira bardağıda,buğday birasının bardağıdır.Onun kendine çok has bir kupa şeklinde bardağı vardır.Bu bardak yukarıdan aşağı doğru kendisini inceltir.

Bunda buğday birasının içinde olan mayanın halen bardakta etkisini göstermesi ve tada etkisini arttırma hedeflenmiştir.Ama bira bardağı dediğimiz zaman Avrupada açık farkla zengin olan ülke mutlaka Belçikadır.

Belçika'nın manastır biralarında onu üreten manastırların hepsi orual ve westmalle gibi kendilerine has bardaklar geliştirmişlerdir.


Hala Belçika'da bir bara gittiğiniz zaman hangi birayı hangi markasıyla isterseniz o birayı mutlaka kendi bardağıyla getirirler.

Özellikle çok aromatik,çok güzel lezzetli Belçika biralarının her birinin kendi bardağı vardır ve ısrar ederler ki o bira o bardakta içildiği takdirde hem köpüğü hem tadı herşeyi çok daha güzel olur.Dolayısıyla bira içtiğimiz zaman her birayı kendi bardağında içmemiz lazım.

0 yorum:

Yorum Gönder