23 Ağustos 2013 Cuma

Avrupa’da alkolün, insan yaşamının değişik yönlerine belirgin bir etkisi vardır.

Bunlar geniş anlamda “sağlık zararları” ve “toplumsal zararlar” olarak tanımlanmaktadır.

Geçen yıl 7 milyon yetişkinin, alkollü iken kavgalara karıştığı rapor edilmiştir.

Alkole bağlı suçların ekonomik maliyeti 2003 yılı için AB ülkelerinde 33 milyar EURO olarak tahmin edilmektedir.

Bu maliyet, polis, mahkeme ve hapishane (15 milyar EURO), suçların önlenmesi harcamaları ve sigorta harcamaları (12 milyar EURO) ve mal mülk hasarı (6 milyar EURO) arasında dağılmaktadır.

Alkollü araç kullanımına bağlı mal hasarı 10 milyar EURO olarak tahmin edilmekte, suçların fiziksel ve psikolojik etkilerinin yol açtığı maddi olmayan hasarlara 9 -37 milyar EURO değer biçilmektedir.

23 milyon Avrupalının önümüzdeki herhangi bir yılda alkol bağımlısı olacağı tahmin edilmekte, bunun da aile bireylerine çektireceği acı ve ıstırabın, maddi olmayan hasarının 68 milyar EURO olacağı hesaplanmaktadır.

15 AB ülkesinde, içki içen erkeklerin % 5’i, kadınların % 2’si, alkolün işyerlerinde veya çalışmalarında olumsuz etkisi olduğunu belirtmişlerse de, işyerlerinde meydana gelen zararları tahmin etmek çok daha zordur.

Ulusal maliyet çalışmalarının incelenmesine dayanarak, alkole bağlı işe gidememenin ve işsizliğin neden olduğu üretim kaybının sırasıyla 9–19 milyar EURO ve 6–23 milyar EURO olacağı tahmin edilmektedir.

Sağlık açısından bakıldığında, her ne kadar kalbi koruyucu etkisinden dolayı, başta 70 yaşından sonra ölen kadınlar olmak üzere, 160.000 ölümü geciktirdiği tahmin edilse de alkol kullanımı AB de her yıl yaklaşık 195.000 ölümden sorumludur.

Bu ölümlerin 115.000’i 70 yaşına kadar olacaktır ki, bu da alkolün koruyucu etkisini ortadan kaldırmaktadır.

Bu rakamlar aynı zamanda hiç alkol kullanmama durumu ile de bağlantılıdır ve net etki, en düşük riskli içme düzeyinde çok daha yüksek olacaktır.

Alkolün sağlık faydaları hesaplandıktan sonra, erkek erken ölüm ve sakatlıklarının % 12’sinden, kadın erken ölüm ve sakatlıklarının % 2’sinden sorumludur.

Bu da alkolü, AB’de hastalıklara neden olan 26 risk faktörü içerisinde 3. sıraya yerleştirmekte, şişmanlık ve fazla kiloların hemen üzerinde ve sadece tütün kullanımı ve yüksek tansiyonun gerisindedir.

0 yorum:

Yorum Gönder