22 Ağustos 2013 Perşembe

alkol hastalıkları
Alkol kullanımı her ne kadar keyif verici olsa da, genellikle doza bağlı olarak çok çeşitli toplumsal zararların riskini de artırmaktadır, örneğin:

Aşırı alkol tüketimi yüksek risk demektir.

Başka birinin içmesi suretiyle yapılan zararlar, gece geç saatlere kadar uyanık kalınması gibi toplum huzurunun bozulmasından, aile içi şiddet uygulanması, çocukların istismar edilmesi, suç işlenmesi, şiddet ve cinayet gibi daha kötü sonuçlara doğru uzanmaktadır.

Genellikle alkol tüketiminin artması, daha ciddi şiddet veya zarar anlamına gelmektedir.

Tüketilen alkol miktarı, alkol tüketme sıklığı ve düzensiz olarak ağır derecede alkol kullanımının miktarı ve sıklığının her biri, birbirinden bağımsız olarak şiddet riskini artırmaktadır.

Genellikle,düzensiz olarak aşırı derecede alkol içimi, tüketim miktarının zararlar üzerine etkisine aracılık etmektedir.

Alkol kullanımı;
  • yaralanmalar
  • ruhsal ve davranışsal hastalıklar
  • gastrointestinal rahatsızlıklar
  • kanserler
  • kalp damar hastalıkları
  • immünolojik bozukluklar
  • akciğer hastalıkları
  • kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları
  • düşük doğum ağırlığı ve artmış düşük riskini içeren üreme ile ilgili bozukluklar
  • doğum öncesi hasarlar

gibi 60 değişik hastalık ve rahatsızlığa neden olmaktadır.

Kardiyomiyopati, akut solunun yetmezliği ve kas hasarı gibi bazı durumlarda zarar sürekli olarak devam eden yüksek alkol tüketiminden kaynaklanmaktadır.

Bazı durumlarda da alkol alınma düzeyine bağlı olarak ta bu hasarlar görülmektedir. Pek çok durumda doza bağlı olarak bu rahatsızlıklara ve hastalıklara yakalanma riski de artmaktadır ve aşırı miktarlarda alkol tüketimi yüksek riske neden olmaktadır.

Düzensiz olarak aşırı miktarda alınan alkolün doz ve sıklığı belirli kalp damar hastalıklarının (koroner kalp rahatsızlıkları ve felçler) ve yaralanmaların riskinin artması açısından belirgin önemi vardır. Düşük miktarlarda alkol tüketimi kroner kalp hastalıkları riskini azaltmaktadır.

Riskteki azalmaya neden olan alkol miktarı ve hangi düzeyde alkol tüketimi ile en fazla miktarda riskin azaldığı halen tartışılmaktadır.

Diğer etkileri de dikkate alan daha kapsamlı çalışmalarda, riskteki azalmanın düşük miktarlarda alkol tüketimine bağlı olarak oluştuğu bulunmuştur.

Kalp hastalığı riskini azaltan ana neden içilen içki çeşidinden çok, alkolün kendisidir.

Düşük miktarlarda alkol alımının, vasküler nedenli bunama, safra kesesi taşı ve diyabeti azaltabildiğine dair deliller vardır, ancak bu bulgular tüm benzer çalışmalarla tutarlı değildir.

Alkolden ölüm riski; alkole bağlı olarak artan hastalıklar ve yaralanmalar riski ile düşük miktarlarda alkol alımı ile azalan kalp hastalığı riski arasında dengededir.


0 yorum:

Yorum Gönder