11 Nisan 2011 Pazartesi

Bar açmak gerçekten de maliyetli ve zor bir iştir.Hem mekan için hem de mekan dışı birçok detay gözönünde bulundurulmalıdır.

Bar içi için gerekli birçok malzeme bulunmaktadır.Bazı bar için önemli araç ve gereçleri sizlere tanıtacağız...


Çöp Kutusu Çöp Kutusu: Misafirlerin görmeyeceği bir yerde veya tezgahın altında ağzı kapalı olarak tutulur.
Buz Makinesi Buz Makinesi: Barın kapasitesine uygun büyüklükte olmalıdır.
Buz Küreği Buz Küreği: Genelde buz makinesinde bulunur. Farklı boyları vardır, küçük boyları barmen tarafından shaker vb. araçlara buz doldurulurken kullanılabilir.
Buz Kovası Buz Kovası: Metal/Plastik olabilir. Büyük boyları barmen için bar tezgahında, küçükleri misafir masalarına buz servisi için kullanılır. (Altında bir taba ve buz maşası ile birlikte)
Buz Bizi Buz Bizleri: Birbirine yapışan küp buzları veya kalıp buzları ayırmak için kullanılır.
Buz Çekici Buz Çekici: Paslanmaz çelikten yapılan buz kırmak için kullanılan bir araçtır. Bunun yerine tahta tokmak da kullanılabilir.
Buz Kırma Makinesi Buz Kırma Makinesi: Kalıp veya küp buzları talaş buz yapmak için kullanılan bir makinedir.
Buz Maşası Buz Maşası: Hem barmen tarafından barda, hem de misafirler masasında buz servisi için kullanılır.
Mixing Glass Mixing Glass: Karıştırılarak yapılan kokteyllerin yapılışında kullanılan, ağzı tabanına göre daha geniş bir bardaktır. Kapasitesi ~70-80 cl.’dir. Eğer yoksa shaker’in alt parçası mixing glass yerine kullanılabilir.
Strainer Strainer (Kokteyl Süzgeci): Mixingglass içinde hazırlanan karışımların bardağa süzülmesinde kullanılır. Kokteyl hazırlanan kap ile strainer birlikte tutularak (spiralli kısmı kokteyl hazırlanan kabın içine bakacak şekilde) karışım bardağa süzülür.
Mixing Spoon Mixing Spoon / Bar Spoon (Kokteyl Karıştırma Kaşığı / Bar Kaşığı): Uzun burma saplı ve yaklaşık olarak 2 cl ölçüsünde bir bar kaşığıdır. Bar bardaklarıyla birlikte stir için kullanılır. ~25 cm uzunluğundadır.
Shaker Shaker: Adından da anlaşılacağı gibi kokteyl yaparken malzemeleri çalkalamak için kullanılan bir araçtır.
Mixer Mixer: Çok hızlı karıştırılması gereken içkilerle, talaş buz ile hazırlanan içeceklerin karıştırılmasında kullanılır.
Blender Blender: İçinde dönen bıçakları ile malzemeleri karıştıran bir makinedir. Birbirleriyle homojen olması istenen karışımlar için kullanılır.
Meyve Presi Meyve Presi: Narenciye türü meyvelerin sıkılması için kullanılan bir makinedir. Elektrikli olabileceği gibi mekanik olanları da vardır.
Tel Süzgeç Tel Süzgeç: Elek telinden yapılan ~15-20cm. çapında yarım küre, saplı bir araç.
Rende Rende: Bildiğimiz mutfakta kullanılan rendelerin minyatürü gibidir. İçkilerin üzerine hindistan cevizi, çikolata gibi malzemeleri garnitürlemek için kullanılır.
Dash Bottle (Damlalık) Dash Bottle (Damlalık): Damla anlamındadır. Çeşitli içeceklerin hazırlanmasında az miktarda kullanılan maddelerin bulunduğu küçük yuvarlak şişeye Dash Bottle denir. Bu şişe ağzı ortasından küçük ve ince bir metal boru bulunan mantarla kapatılır. Bu şişede angostura bitter, orangen bitter gibi maddeler bulundurulur. Şişe alınıp baş aşağı çevrilir ve yeteri kadar silkelemek suretiyle içindeki sıvı istenen kaba aktarılır. Damlalıktan bir silkeleyişte akan sıvı miktarına ‘dash’ denilmektedir.
Ölçü Kapları Ölçü Kapları: İçki miktarını ölçmek için kullanılır. Barlarda en çok kullanılan çeşitleri şunlardır:
Measure Measure: Camdan yapılmış, etrafında çizgiler bulunan silindir şeklinde bir kaptır. Bu çizgiler, kabın içinde bulunan sıvıları cl. veya cc. olarak gösterir.
Jigger Jigger: Jigger küçük içki bardağı veya bu bardağın aldığı içki miktarı anlamına gelmektedir. Daha çok Amerika’da kullanılan bir ölçü kabıdır. Barda ölçü kabı olarak kullanılan jigger tabanından birbirine yapıştırılmış iki metal bardak şeklindedir. Bir tarafı tam; diger tarafı yarım jigger’dir. Küçük tarafı 2 cl Büyük tarafıda 4 cl sıvı alacak şekilde yapılmıştır. Standart ölçüsü 4 – 2 cl’dir.
Pony (Onz) Pony (Onz): İngiliz ölçü birimidir. 1 onz (onuce) 28,349 gramdır. Barlarda ölçü birimi olarak kullanılan onz ise 2,8 cl’dir. Pony bir bardak olup bir onz sıvı alır. Onz esasına göre yapılan çift taraflı ölçü kabı da vardır. Buna da jigger denilmektedir. Bunun bir tarafı 2,8 cl diğer tarafı ise 5,6 cl sıvı alır.
Ters Shut Shut: Kelime olarak kapatan, ilişkiyi kesen, birbirinden ayıran anlamına gelir. Barda kullanılan shut’lar da belirli hacimdeki (2 cl. veya 4 cl.) boşluklara sahip kapaklardır.
Cup Cup: 8 onz sıvı alabilen bir kapdır. İngiliz ölçü birimidir. Kupa, fincan ve içki bardağı anlamında da kullanılır.
Pipetlik Pipet Kabı: Eğer özel bir pipet kabı yoksa ayaksız bira bardağı veya benzer bardaklar aynı amaçla kullanılabilir.
Pipet Pipetler: Düz pipet, körüklü pipet, kalın pipet, meyvelerle veya değişik şekillerde süslenmiş pipetler gibi çeşitleri vardır.
Kokteyl Kürdanı Kokteyl Kürdanları: Kokteyllerin içine zeytin vb. garnitürleri koymak için kullanılırlar.
İçki Karıştırma Çubuğu, Swizzle Stick Karıştırma Çubukları (Swizzle Stick): Yaklaşık 15-18 cm. uzunluğunda, genelde plastik çubuklardır. Karıştırılması gereken long drink içkilere konur.
Tirbüşon Tirbuşon: Metal kapaklı şişeleri, mantar kapaklı şişeleri açmak için kullanılan bir araç.
Bar Bıçağı Meyve Kesme Tahtası ve Bıçağı: Garnitür olarak kullanılacak veya suyu sıkılacak meyveler için gereklidir. Meyve kesme tahtasının kenarları, kesilen maddenin suyunun sağa sola akmaması için oyuk olmalıdır.
Şekerlik Şekerlik: Barmen ya da misafirler tarafından kullanılan toz veya kesme şekerlerin konulduğu kap.
Şarap ve Şampanya Kovası Şampanya ve Şarap Kovaları: Soğuk servis edilen şaraplar ve şampanya için kullanılan kaplardır.
Tahta Havan Eli Tahta Havan Eli: Bardakta nane gibi koku verici maddeleri ezmek için kullanılır.
Bardaklar Bardaklar: Bakınız Genellikle Bir Barda Bulunan Bardak Tipleri
Bardak Yıkama Makinesi Bardak Yıkama Makinesi: Adından da anlaşılacağı gibi bardakları yıkamakta kullanılan bir makinedir.
Kokteyl Şemsiyesi Kokteyl Süsleri: Küçük şemsiyeler, maytaplar ve benzeri süsler…
Tabak Tabaklar: Çeşitli boylarda, meyve veya diğer yiyeceklerin servisinde kullanılmak üzere bulundurulmalıdır.
Menaj Takımı Menaj Takımı: Tuzluk, biberlik, sirkelik, kürdanlık gibi malzemeler…
Çerezlik Çerez Kapları: Çerez veya cips servisinde kullanılan, küçük, kase şeklinde kaplardır.
Dolley Bardak Altlıkları: Bilinen bardak altlıkları kullanılabileceği gibi, dantel kağıtlar da (dolley) kullanılabilir.
Bardak Kurulama Bezi Kurulama Bezleri: Bardak vb. malzemelerin kurulanmasında kullanılır. Temiz, su emici ve iz bırakmaz olması gerekir.

0 yorum:

Yorum Gönder