31 Mart 2010 Çarşamba

viski yıllandırma süreciViskide mutlaka alkol sertliğini kıracak,viskinin içimini yumuşatacak, fıçılardan lezzetler alacak,hafifçe de renginin sararacağı kızıla çalacağı bir yıllandırma yapılması gerekmektedir.

Tam bir viski kaba bir alkoldür,tadı ispirto gibidir.Bu yıllandırma ile viskinin tadı içilebilecek kıvama gelir.

İyi bir viski 8-10 sene yıllandırılmalıdır.

Kaba alkol sıcak havalarda daha hızlı buharlaştığı için Amerika viskileri 3-4 sene gibi sürelerde içilebilecek kıvama gelmektedir.

Viskilerin yıllanma sürelerine göre kaliteleri ortaya çıkmamaktadır.

İskoç viskisi 12 sene yıllanır kaliteli bir içkidir ama Amerika viskileri 3-4 senede aynı kaliteye ulaşır.

Yıllandırılma işlemi kaba alkolü buharlaştırarak viskinin tadı yumuşatılırak başlanır.

Buharlaşma işlemi olurken viskinin kaba halinden büyük bir kayıp olmaktadır. Viskilere tadını yıllandırıldığı fıçılardan kendilerine özgü tadlar kazandırır.

Her viski ülkesinin kendine göre fıçı özellikleri vardır.

0 yorum:

Yorum Gönder