27 Ocak 2014 Pazartesi

Vajinismus sorununa;

Sevmeme sorunu, güvenmeme sorunu diyebiliriz. Vajinismus bilinçdışı bir anlam taşır, bilince yansıyamayan bir yasaklamadır, anlaşılamaz, soru sorsanız cevap vermez, anlamaya çalışsanız nereden başlayıpta tüm göstergeleri birleştirip nedeni bulunabilir bilinemez.

Bu yüzden insanı karmaşaya sürüklediğini söyleyebiliriz. ajinismus, kadınlarda görülen cinsel bir işlev problemidir.

Tanım olarak Vajina girişini çevreleyen pelvis kaslarının kişinin bilinciden bağımsız olarak kasılarak birleşmeyi tamamen engellemesi veya acı ve ağrıya neden olarak cinselliğin içeriğinin yaşanmamasına izin vermemesidir.

Kasılmalar, cinsel birleşme dışında jinekolojik muayene esnasında ve vajina içine tampon yerleştirme esnasında da meydana gelebilir.

Sevdiği ve değer verdiği erkeğe dair kadının, korku, kaygı ve endişelerinden dolayı cinsel ilişkiye izin vermemesi, verememesi olarak ifade edilebilir vajinismus aynı zamanda.Vaijinismus gündelik tanım anlamıyla, cinsel ilişki sırasında kadın organının erkeği kabul etmemesidir.

Erkekteki ereksiyon problemlerine benzetebiliriz bunu. Her kadın belli bir güven alanında yaşamayı ister, bu güven alanının zarar görmesine izin vermez. Veya bu güven duygusunun başıboş bir şekilde gelecekte bir belirsizliğe gitmesini istemez.

Vajinismus kadınla alakalı olduğu kadar erkekle de alakalıdır bu yüzden. Kadın güven duyamadığı, güven duymak istemediği, yani güdüleriyle değil aklıyla sevdiği bir erkeği kabul etmeye çalışırken vücudu buna engel olabilir.

İşte akılla duyguların, bilinçle bilinçaltının uyuşmamasından dolayı vajinismus sorunu kendini gösterir. Kadın olmanın birçok sorumluluğu, insanı biçime sokan hali vardır.

Kişi birçok hayali eskisi kadar özgür kuramaz, eskisi gibi ‘uçamaz’ Kadın olmak, bir birey olmak için insanın bazı umutlarını terk etmesi ve birçok şeyi de kabullenmesi gerekmektedir.

Vajinismus bu sosyal bağlamları birey olma yolunda kabul etmemek adına da olabilir. Kendi istediği gibi birey olmak, kendi istediği bir yaşamı yaşamak önünde kişinin hayallerinin önüne barikat çekiyorsa bir cinsel hayat sahibi olmak veya bir erkek tarafından sahiplenilmek, kişi partnerini reddebilir onu çok sevse bile.

Vajinismus anlaşmayla, diyalogla ve düşünerek değil yaşanarak çözülebilecek bir süreçtir. Bir sorun değil, bir durumdur. İnsanlar birşeyleri kabul edebilmesi için sevgiye veya hayatındaki birşeyleri kaybetmeye ihtiyaç duyarlar.

İnsanın yeni bir alışkanlık kazanması ancak bu iki şey sayesinde mümkün olur. Herşeye rağmen sevgi veya hayatta b aşarılı olmak, bir yolu olması insanın bu tip sıkıntıları rahatlıkla çözmesini sağlayacaktır. İnanmak ve yaşamak istediği yaşama sarılmak ile çözülebilecek bir sıkıntıdır vajinismus.

Korkarak, kişinin üzerine çökmüş bir lanet ve onu kovması gerekiyormuş gibi hareket etmesiyle bu sıkıntıyı atlatamaz. Sorgulamayla veya kendini suçlu bularak bulunack bir çözüm yoktur bu sıkıntıya çünkü bir çözümü yoktur. Zamanla çözülüp geçen bir süreçtir.

Karakterini hala daha kurmak isteyen, hala daha hayalleri ve yaşadığı hayat arasında büyük fark olan ve bu farkı haz alarak kapatmak yerine, kendini bulmakta arayan kimseler sıklıkla bu sorunu yaşar. Çözüm ararlar ve kafalarını giderek daha çok karıştırırlar.

Sanki bir yerden sonra bir ışık var ve o ışığa ulaşınca sorun çözülecektir. İşte bu kafa karışıklığı sorunu daha da büyütebilir. Bu durumda profesyonel bir yardım almak, gerekiyorsa psikologa gerekiyorsa psikiyatriste giderek bu sorunun gelişimiyle ilgili çıkarımlar yapılabilir ve sorun çözülebilir.

İlaç tedavisi çoğu zaman gerektirebilir. Vajinismus bir sorun olarak değil bir süreç olarak görülmelidir. Bir aşama olarak görüülmelidir.

Çünkü düşünce ve duygu arasında oluşan farklılıklardan doğan bir sorun olduğundan bunların bir düzene girmesi belli bir zaman alacaktır.

Çözüm çözüm diye diretmek sadece aklı karıştırır, sorunu büyütür. Partnerinizle duygusal olarak da rahat olmalı ve içten olmalısınız. Partnerinizin size karşı tavırları ve davranışlarında beğenmediğiniz yanlar varsa vajinismus’u tetikleyebilir.

Dolayısıyla davranış olarak ve düşünce olarak tam olarak anlaşabileceğiniz bir partneriz olmalı. Nedeni psikolojik olduğu için genellikle standart bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır, tamamen kişiye özel, doktor veya uzman tarafından belirlenen terapi ve egzersizlerle yapılmaktadır.

Psikolojik olmayan vajinismus problemlerinde cinsel ilişkiye imkân vermeyen yapısal nedenler cerrahi işlemler ile halledilebilir.

Bu sebeple vajinismus hastalığı olan kişiler jinekolog tarafından muhakkak değerlendirilmedir. Vajinismus rahatsızlığının %90 nedeni psikolojik nedenlerden dolayı kaynaklanmaktadır.

Çoğunlukla tedavilerde davranışsal ve bilişsel yaklaşım tercih edilir. Yeni tedaviler arasında zihinsel iyileşme teknikleri de yer almaktadır.

Vajinismus için ilk önce bir jinekolog ardından ise gerekiyorsa bir psikolojik muayeneye görünmek uygun olacaktır. Sosyal alandaki başarımlarla ve kişinin partneriyle kurduğu güçlü bağlar ile beraber çoğu zaman kendiliğinden bu rahatsızlık geçip gitmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder