Bira yüzyıllarca arpa,şerbetçiotu ve suyun karışımından yapılmıştır.
Hatta Almanların ünlü saflık yasasına göre,biranın yapımında bu üçünün dışında birşeyin kullanımı yasaktır.Tabi bunların içinde ilaveten bir de maya var.
Fakat maya Pastör'ün mikropları keşfettiği 19.yy ortalarına kadar bilinmediği için,daha önceden insanlar mayanın biraya yaptığı etkiyi bilmiyorlardı.
Ve dolayısıyla içinde maya olduğunu bilmedikleri içinde sadece şerbetçiotu,arpa ve sudan bahsediyorlardı.
Daha sonra 19.yy sonlarında biranın dünyada yayılması ve larger tipi biraların ortaya çıkmasıyla,biranın yapımında başka malzemelerde kullanılmaya başlandı.Amerikalılar pirinç ve mısır kullanmaya başladılar.
Ve bu daha sonra dünyanın başka yerlerinede,ilk başta değişik bir bira elde etmek için kullanıldı daha sonra maliyetleri düşürmek için kullanılmaya başlandı.
Biranın yapımı arpanın çimlendirilmesinden sonra sıvı haline getirilmesi ve içine şerbetçiotu katılarak biraz acımtırak tadını kendi karakteri olan acımtırak tadını elde etmesi ile olur.Fermantasyon,nerdeyse her bira fabrikasının kendi maya kültürleri vardır.
Özellikle ale üreten firmalarda bu böyledir.Biranın üretimin iki değişik yöntem vardır.Bunlardan bir tanesi üst fermantasyon dediğimiz diğeride alt fermantasyon dediğimiz yöntemlerdir.
Ale tipi biraların hepsi üstten fermantedir.Ve 19.yy ortalarına kadar yani larger tipi biraların bulunmasına kadar bütün bira;lar üstten fermante ediliyorlardı.
Daha Çekler ve Almanların nerdeyse aynı dönemde geliştirdikleri yöntemlerle,soğuk fermantasyona başladılar ve mayanın biranın dibine çökmesini sağladılar.
Bu tip üretilen biralarada larger tipi biralar denilmektedir.20.yy dan itibaren alttan femante edilen larger tipi biralar dünyada çok daha popüler oldular ve çok daha yaygın hale geldiler.
Ale tipi biralar ise İngilitere ve Belçika gibi ülkelerde,kendi ana yurtlarında üretilmeye devam ediyorlar.Ama buarada Amerika gibi çok ciddi bira devrimi yaşayan ülkelerde çok popülerleşmeye başladılar.
Home
»
»Unlabelled
» Bira Nasıl Yapılır
21 Nisan 2010 Çarşamba
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder