23 Mart 2010 Salı

Beyaz şarap daha küçük hazneli kadehlerde servis edilir.ama mutlaka kadehin ayaklı olması lazım.

Ayaklı olmada amaç kadehi şurdan tutabilmeniz çünkü kadehin ayağı olmazsa ve şurdan tutarsak avucumuzdaki vücut sıcaklığımız hem parmak izi yapar hemde vücut sıcaklığımızla şarap ılınmaya başlar.

Ayaklı küçük hazneli bir kadeh beyaz şarap servisi için daha uygun ve yüksek bir miktara kadar doldurulur ve fakat genede hazne ufaktır.

Küçük hazne olmasının sebebi de beyaz şarap soğuk içilir ılındığı zaman keyfi kaçar aynı zevki vermez insanlara dolayısıyla beyaz şarapta kırmızıya nazaran daha sık şarap tazelemesi yapılır.

Tabiki çok özel çok gövdeli çok zengin karakterli bazı beyaz şaraplar var onlar tıpkı büyük kırmızı "şarap"ların kullanıldığı balon kadehler gibi mesela büyük burgonya beyazları şu tür kadehlerde servis ediliyor ve onlar ılık veriliyor yani adeta mahsen serinliğinde ; bardağınızı buğulandırmıyorlar.


Ama onlar dünyada %1i bile olmayan dünayadaki şarapların çok küçük bir alan.Normal beyaz şaraplarda ise şu şekil servis son derece doğru.beyaz şarapta aşırı soğumamaya dikkat etmek lazım.

6 ila 8 derece sıcaklık gündelik beyaz şaraplar için iyidir ama zengin yapılı üst düzey beyaz şaraplara çıkıldıkça 10 12 hatta 13 14 derecelere kadar derecenin yükseldiğioluyor.

0 yorum:

Yorum Gönder