23 Mart 2010 Salı

Şarap içilirken doğru biline yanlışların başında pahalı şarap iyidir mantığı geliyor.Pahalı şarap iyidir diye birşey yok.

Bizim o andaki atmosferimize ortamımıza yemek tarzımıza sohbet;
ortamımıza etraftaki dekorasyona kendi ruh halimize günün saatine göre her durumda farklı bir şarap gereksinimi olabilir.

Yani aslında şarabın keyfine varmak damak tadına yada gastronomiden daha da önde bir atmosfer meselesidir.

Bir kır pikniğine gidersiniz yere bir yaygı yayarsınız orda basir bir barbekü yaparsınız ateş yakıp üzerinde et pişirirsiniz.

Böyle bir ortamda dünyanın en değerli en pahalı en üst düzey şarabını açsanızda o size keyif vermeyebilir.

Çünkü o şarap size daha fazla yük bindirir,sizden daha fazla ilgi bekler.biraz kaprislidir kendini kolay kolay açmaz.

Daha lüks bir sofrada onun üzerine sohbetler yaparak onun tadına varmaya çalışarak içmenizi bekler.Öyle bir ortamda şarap kendini kasar siz o şaraba nüfuz edemezsiniz.

Beyaz et ve beyaz şarap.kırmızı et ve kırmızı şarap beraberliği çok çok katı kurallar değildir.öyle zamanlar vardırki bazı beyaz etlerle kırmızı içilir,bazı kırmızı etlerle beyaz şarap dahi denenebilir.

En çok yapılan yanlışlar kuralların çok çok katı sanmak.bir de bazı yiyecekler var şaraba asla uygun düşmüyorlar.

Sirke kullanılan salatalarda sirkenin güçlü lezzeti her durumda şarabı öldürüyor.enginarla şarabın uyumunda problem var.
Enginardaki bir madde şarapla yudumlandığında damağınızda metalik bir tat bırakıyor.

Oda doğru değil.çok aşırı güçlü lezzette olan yiyeceklerlede mesela hint mutfağının köri soslu yemekleriyle bir şarap yudumlarmısınız tabiki yudumlayabilirsiniz ama şarabın ezileceğini,şarabın geride kalacağını baştan kabul etmeniz kaydıyla,yani şarapla yemek her zaman eşleşmeyebilirde.

Bir başka hatada peynirle genellikle kırmızı sek şarap yudumlanması.halbuki peynirle taze ve körpe keçi peynirleriyle taze peynirlerle diri asiltili beyaz şaraplar güzel uyum sağlar.

Olgun peynirlerle ise daha çok tatlı kırmızı şarapların uyumu çok daha doğru ve kalitelidir.

0 yorum:

Yorum Gönder