23 Mart 2010 Salı

Kırmızı şaraplar beyaz şaraplarar göre braz daha geniş hazneli ayaklı kadehlerle servis edilebilir.

Bu kadeh biraz daha genç daha hafif serin içilebilecek daha yumuşak içimlik kırmızı şaraplara çok uygun bir kadeh.

Hazneside ufak bu kadeh biraz daha yükseğe kadar doldurulup gündelik şaraplarda kullanılabilir.


Ama bu kadehler daha üst düzeyde biraz daha ağır bünyeli gövdeli havayla temas edip rahatlama ihtiyacı hisseden şaraplara daha uygun.

Dikkat ederseniz daha yukarı doğru kapanan şarabın aroma ve bukelerini içinde hapseden birşey var bir de bu kadehlerin tercihindeki bir sebep,kadehte şarabın çalkalanması.

Böylece şarabın havayla temas etmesi ve şarabın dibinde içinde kalan koku moleküllerinin çepere temas edip braz daha yukarı çıkabilmesi.çünkü şarabın gerçek tadımlığını koklama yoluyla yapıyoruz.

Damakta aldığımız tadlar çok kısırdır az miktardadır.daha çok burun yoluyla alırız bu yüzden şu iki kadeh üst düzey şaraplar için bu kadeh ise biraz daha alçak gönüllü şaraplar için kullanılıyor.

Şu anda gördüğünüz gibi arkadaşımız şarabı kadehin 3te 1ine dolduruyor.daha fazla koymuyor.çünkü bundan dolayı bana kadehte şarabı çalkalayabilme alanı bırakıyor.bukeler dahada ortaya çıksın diye.ama daha mütevazı bir şarabı bu kadehe koyduğu zaman zaten alçak gönüllü bir şarabın havayla temasa çok ihtiyacı yoktur.

Kokladığımız zaman çok değişik ve zengin bukeler vermeyecektir.bu yüzden bu şarap gündelik bir şarap olarak rahatlıkla fazla koklayıp tatmadan içebileceğimiz bir şaraptır yani kalite yükseldikçe dikkat ederseniz bardaklardaki hacimde büyüyor havalandırabilme alanıda daha fazla artıyor.

Bardakta şarap bitmeden tazelenme doğru değildir.ozaman insanlar ne kadar içtikleriyle ilgili bir fikrede sahip olamazlar.prensip olarak bittiğinde tazelenir.Ama bu arada diyelim ki müşteri 2.farklı bir şaraba geçti kesinlikle yeni bir bardak konması,eskisinin üstünden devam etmemesi gerekir.

0 yorum:

Yorum Gönder