26 Mart 2010 Cuma

Fransız şarapları dünyanın en sevilen en saygın şaraplarının başında geliyor.

Fransa dünyanın en sofistike şaraplarını üreten ülke.2 bin yıllık şarapcılık ve bağcılık geçmişi var.

İlginç olan Fransa'ya ilk asma çubukları foçadan Marsilya yoluyla güney fransaya taşınıyor bundan 2 bin yıl önce kadar.

Yani fransanın bugünki ünlü şarapları anadoludan gitme aslında bağ olarak.Fransızlar şaraba bir sanat inceliğinde değer veren bir ulus durumundalar.

Biliyorsunuz sadece şarap kültürü değil aynı zamanda yemek kültürü gastronomi kültürüde çok ileri seviyede.Fransa'da şarapcılık bir namus meselesi;;bir sanat bir zanaat.

Halkın çok önem verdiği bir olay.zaten toplumun 6 kişiden birisi mutlaka şarapcılıktan bağcılıktan yada ona bağlı yan bir sektörden kazanıyor.Fransa'da şarap okadar büyük bir tutku olayı ki Fransızların şöyle bir sözcüğü var,burada üzüm şaraptan yapılmıştır.

Yani fransada üzüm tamamen şarap yapmak için yetiştiriliyor.bütün bölgelerde hemen hemen şarapcılık var.fransız şarapcılığında karakterislik özellik şarabın farklı olması çeşitli olması doğanın ve bölgenin karakterini yansıtması.

Yani birbirine hemen komşu olan 2 bağda bile çok farklı lezzetlerde o bağların o arazinin ordaki rüzgarların oradaki güneş alma açılarının bile farkettirdiği kalite nüansları algılanır.

Şarapcılıkta da sanayi tipi birbirinin benzeri ve kopyası olan şarap yerine tam tersi bölgesel farkllıklar içeren tek tek üreticilerin bile kendi dokunuşlarını içeren on binlerce çeşit farklı lezzet yaratmaya dönük bir yarış içersinde fransız şarapcılığı o yüzden de fransız şarapcılığı sürprizlerle dolu.

0 yorum:

Yorum Gönder