3 Ocak 2014 Cuma


Barselona turistik yerler;

Barcelona'ya geldiğiniz zaman görmek isteyeceğiniz çok yer olacak.3 yer sıralamak gerekirse,öncelikle Gaudin'in eseleri tabi ki birden fazla. Park Guell'i mutlaka gezmelisiniz.

La Sagra Familia'yı mutlaka gezin. Özellikle birbirleriyle karşılaştırarak,eserleri yaparken nasıl bir anlayış benimsediğini anlayabilirsiniz.

Picasso'nun Müzesini görmeden burdan ayrılmak olmaz.üçüncü yerde La Rambla caddesi olacaktır. İstiklal caddesine çok benzetirler İspanyollar.La Rambla caddesinde bir sabah bir akşam bir de öğlen vakti mutlaka yürüyüşe çıkın.

Çok çeşitli insanlarla,sokak performansı sergileyen sanatçılarla,müzisyenlerle,sırtında orkuyla ayağından davuluyla müzik yapan insanlarla karşılaşacaksınız.

Aynı zamanda Barcelona halkının içine girdiğiniz için,hayatı,gencisi yaşlısı,her yerden çıkan motorları görme şansınız olacaktır.

Bir de en önemlisi kentin içinde yürüyüş.Her sokağa her alana açılan meydanlar sizi büyüleyecek.

Barselona seyahat sorunları;

Barcelona'da gezerken belki ufak tefek sorunlarla karşılaşabilirsiniz.Öncelikle siz oraya gitmeye karar verdiğinizde arkadaşlarınız dostlarınız ya da hiç tanımazdığınız rehber yazarları güvenlik konusunda uyarabilirler.

Kapkaç ve hırsızlık çok yaygın.Herkesin küçüke olsa bir motoru var.Ve yanınızdan sağınızdan solunuzda geçen motorun çantanızı nasıl alıp kaçtığına dair bir sürü hikaye duyabilirsiniz.

O yüzden dışarda dolaşırken yanınıza çok fazla para almamayı,pasaportunuzu otelde ya da kaldığınız mekanda bırakmayı mutlaka tercih edin.

Bu küçük bir güvenlik uyarısı.Her büyük kentte,metropalitanda olduğu gibi Barcelona'da da böyle sorunlar yaşanabiliyor.Bir başka sorun yemek saatleri olabilir.İspanyolların yemek saatleri bizimkinden daha farklı.Uzun bir öğle tatilleri var.

Akşam yemeklerini de saat 8-8.30'dan önce asla servis yapmıyorlar.Akşam 6'da yemek yemeye karar verdiğinizde açık bir lokanta bulamayabilirsiniz.

O yüzden günlük planlarınızı yaparken sabah erkenden çıkıp kahvenizi sandiviçinizi ya da kahvaltınızı yaptıktan sonra yanınıza ufak tefek birşeyler alırsanız ve onların siestasına denk geldiğinizde kapalı bulduğunuz her büfenin önünden aç dönmemek için yanınıza hazırlık yapabilirsiniz.

Ve akşam yemekleri içinde uzun kuyruklara denk gelebilirsiniz.Saat 9'a kadae kuyruklarda beklemek çokda olası ve yaygın bir durum.Bunun için hem önlem alırsanız hem de keyifli bir tatil geçirirsiniz.

Gezme şansınız daha çok olur.Ona görede günlük planlarınızı yapabilirsiniz.Barcelona'da ki bir diğer önlem,ufak tefek de olsa bazı İspanyolca kelimeleri öğrenmenizde fayda var.Herkes İngilizce konuşmayabilir.

Kaldığınız otelin resepsiyonundaki kişi çok akıcıda olmasa anlayabileceğiniz ingilizce yanıt verebilir.Ama fransızca daha çok konuşuluyor.

Herkes ingilizce konuşmuyor.Elinizde küçük bir kitapda olsa sizin turist olduğunuzu açığa vursada bir kaç ispanyolca kelime ya da Katalanca kelime konuşmanız onların sempatisini kazanacaktır.Size daha yardımcı olacaklardır.Bu şart değil ama olursa daha iyi olacaktır.

Barselona yemekleri;

Barcelona İspanya'da bulunduğu için euro para birimini kullanıyor.Kolaylıkla euroyu burdan satın alabilirsiniz. Küçük bir tavsiye,sakın yanınıza bol miktarda türk parası alıp orda euroya dönüştürürüm diye düşünmeyin.

Maalesef döviz bürolarında Türk parasını euroya dönüştürme eğiliminde değiller.Yanınıza bol miktarda euro almanız orda sizi çok büyük rahatlığa kavuşturcak.

Dolarda geçerli,Amerikan dolarını da rahatlıkla kullanabilirsiniz.Ama ülkenin genelinde diğer kentlerde de olduğu gibi Barcelona'da da euro kullanılıyor.

Her yerde euro geçiyor.Pahalı bir kent sayılmaz.İstabulla kıyasla fiyatlar hemen hemen aynı.Ama Ankara'da yaşıyorsanız ya da Kars'ta yaşıyorsanız biraz pahalı gelebilir.

Avrupa fiyatlarının aslında çok altında.Euroya geçmeden önce çok çok ucuzken euro yuvarlanmasından ötürü biraz pahalandı fiyatlar.

Bir akşam yemeği için iki kişilik,sıradan bir lokantada 30-35 euro verebileceğiniz gibi bu 65-70 TL'ye tekabul ediyor bugünün kurlarıyla.

Sokaktan bir sandiviç alarak da 1-2euroyada kendi ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.Su 1.25 euro civarında 1lt.lik su.Pahalı bir kent diyemeyiz Paris,Londra gibi yerler kıyaslandığında çok çok ucuz bir kent.

Barselona'da denize girilir mi?

Barcelona bir sahil kenti aslına ve denizi çok çok kirli iken olimpiyatlara konuk kabul etmek için elden geçirilmiş.Çok güzel sahilleri var.

Hemen kentin içinden eski Barcelonata denilen bölgeden rahatlıkla denize girilebiliyor.Akdeniz'e giriyorsunuz.Akdeniz'in başka bir ucunu deniyebiliyorsunuz.

Ama Costa Brava denilen Barcelona'ya 1-1.5 saat kadar uzaklıktaki başka bir sahil beldesine giderek başka bir plajıda deneyebilirsiniz.

Çok güvenli,sakin tesisleri mevcut.Her sahilde duşu var.Sadece mimarisi için değil denizi güneşi kumu içinde çok fazla turist alan bir yer Barcelona.

Barselona'ya nasıl gidilir?

Barcelona,İspanya'nın Katalanya ya da Katalunya özerk bölgesindeki bir kent.Ve Katalanya özerk bölgesinin başkenti. Türk Hava Yolları'nın direk seferleri var haftanın 4 günü.

Sabahları kalkıyor bu uçak ve 3.5 saatlik bir yolculuk sonrasında Barcelona hava alanına iniyorsunuz.

Barcelona'ya aynı zamanda Madrid üzerinden Madrid'e giderek,Madrid'den başka bir uçak alarak da ulaşmak mümkün eğer doğrudan seferler kullanmak istemiyorsanız.

Türk Hava Yollarının,İberyanın çeşitli başka hava yollarının ucuz charter seferlerinin çok çeşitli seferleri var.Bunlar senenin belli dönemlerinde daha sıklaşıyor charter seferleri özellikleri. Ama Türk Hava Yolları ve İberyanın karşılıklı her gün içinde sabah düzenli seferleri var.

Barcelona kenti,Türkiye'ye herhangi bir noktasından çok uzak bir kent değil.Barcelona'ya İstanbul'dan doğrudan bir uçakla varabilirsiniz.

Ankara,Antalya,İzmir gibi belli yerlerde yaşıyorsanız yine aynı gün içinde bağlantılı bir uçak seferiyle oraya ulaşabilirsiniz.Başka ülkelerle başka memleketlerle karşılaştırıldığında Barcelona oldukça yakın bir ülke.

Barcelona Katalonya özerk bölgesinin başkenti ancak yine İspanya Cumhuriyet'ine bağlı bir kent. O yüzden İspanya Konsolosluğuna başvurarak belli bir süre gecikmeyi belli bir süre beklemeyi göze alarak en az 20 günle 25 gün öncesinden vize başvurusu yapmanız gerekiyor.

Eğer bayram yılbaşı,christmas,noel,paskalya gibi özellikle İspanya daki halk için önemli bayramlarda bunu yapmamaya gayret ederseniz gecikmeyide engellemiş olursunuz.

Ancak İspanya diğer ülkelere göre vizeyi geciktirerek veriyor,çok belge istiyor.Hazırlık yapmakta fayda var. Schengen vize ile girilebiliyor.

İspanya'ya İngiltere vizesiyle Yunanistan vizesiyle giremiyorsunuz.O yüzden de Fransa gibi Almanya gibi Schengen'e bağlı bazı ülkelerin vizeleriyle çok rahatlıkla girilebilir.

Barselona gezilecek yerler;

Barcelona Katalunya özerk bölgesinin başkenti.O yüzden de yapılan bütün yatırımların özellikle sanat yatırımlarının doğmasına özellikle dikkat ediliyor.

Çünkü katalanlar kendi kültürleriyle kendi dilleriyle ki ispanyolcadan farkllı bir dil konuşuyorlar.Bir lehçe olduğunu söylesekde katalanlar duyduklarında karşı çıkacaklardır.Kültüre çok büyük bir yatırım olduğu içinde kent müze açısından çok zengin.

Picasso bir katalan Dali bir katalan.Miro bir katalan.Gaudi bir katalan İspanyol olmalarının yanısıra.O yüzden kentte bu sanatçıların ürünlerini çok rahatlıkla görebileceğiniz pek çok müze var.

Miro'nun bütün eserlerinin sergilendiği bir müze var.Dali'nin eserlerinin sergilendiği bir müze var.Barcelona'nın çok yakınında Dali'nin kendi yaptığı Dali müzesi var,Figueras kentinde bulunuyor bu müze.

Oraya da 1-1.30 saatlik bir yolculuk sonrasında rahatlıkla varabilirsiniz.Barcelona'nın içindeki daha önceli mimari özelliklerinden ötürü müze binalar var Gaudi'nin yaptığı Cas Mila,La Pedrera gibi.Bunları gezebilirsiniz.Çikolota müzesi var.Çünkü Güney Amerika dan çok göç almış bir ülke İspanya.

Özellikle Barcelona'da çok fazla göçmen yaşıyor.Ve çikolota kültürü çok baskın.Bizim eski tür lokumcu şekerci tarzı çikolota satan küçük pastaneleri var.

O yüzden de çikolota müzesi var.Ayakkabı müzesi var.Aynı zamanda modern sanatçıların eserlerinin sergilendiği Modern Sanatlar müzesi var 2 tane.Bir de tabi La Sagrada Familia var.

Bir kilise olarak yapılmış olsa da şuan müze bina.Onu da rahatlıkla elinizde sesli rehber sistemiyle gezebilirsiniz.Kulesine çıkabilirsiniz,bütün kenti ayaklarınız altına seren bir yer.

Yine Gaudi'nin yaptığı Park Guell var.Bitiremediği bir eser olsada görülmeye değer.Çok hoş yürüyüş parkurları var.Gaudi'nin yaşadığı evi kısa süreliğine de olsa görebilirsiniz.

Barselona futbol takımı;

Barcelona dünyanın en popüler ilk takımından biridir.Bana göre en popüleri ve izlemesi zevk veren bir futbol takımıdır.  2008-2009 sezonun 4 kupayla tamamlayan Barcelona bir sezonda kazanılabilecek bütün kupaları kazanmıştır.

Bu başarının ardında çalışan muhteşem bir ekip bulunmaktadır.  Herşey sistematik ilerler ve başarı gelir.

Maçları Nou Camp stadında oynayan Barcelona kendi sahasında ve deplasmanda rakiplerin korkulu rüyasıdır.

Barcelona takımının arkasında büyük bir taraftar kitlesi vardır.Yani taraftar derken dünya üzerinde en çok üyesi bulunan futbol kulübüdür.

Bu üyelerin katkısı ve kulübün ekonmik açıdan mükemmel durumda olması nedeniyle senelerdir formasının üstüne reklam almamaktadır.Sadece Uncef'in reklamı bulunmaktadır ki buda çok karakterli bir davranıştır.

Barcelona Takımında birçok yıldız futbolcu bulunmaktadır. Bunların futbolcular Messi,Xavi,İniesta,Puyol,Pedro diye sayabiliriz.

Bunların içinde Messi'nin herkesin gözünde bir farkı vardır.Maradona ile kıyaslanan Messi erken yaşlarda yeteneği ile herkesin beğenisini kazanmıştır.  Barcelona takımının teknik direktörü Joseph Guardiola'dır.Eskiden Barcelona takımının orta sahasında standart üstü bir oyuncuydu.

Barcelona'nın takımın en büyük rakibi Real Madrid'tir.Real Madrid'e son senelerde büyük üstünlük sağyana Barca bu sezonda iki maçta da rakibini mağlup etti.  Barcelona takımını derbi diye tabir edilen rakibi Espanyol'dur.Barcelona şehrinin diğer takımı Espanyol son senelerde Real Madrid'ten daha iyi bir rakip olmuştur Barcelona'ya...

0 yorum:

Yorum Gönder