3 Ocak 2014 Cuma


Roma turistik yerler;

Roma adeta açık hava müzesi gibi,çok değişik eserler barındıryor bünyesinde. Mesela İspanyol Merdivenlerinin olduğu yerde şehrin gençlerini görebilirsiniz.

Orası aynı zamanda bir buluşma noktası ve şehrin de en hareketli noktalarından birisi. Navona meydanına geldiğinizde çok güzel kafeler bulabilirsiniz.

O kafelerde oturup hoş vakit geçirebilirsiniz.Aynı zamanda Romalı sanatçıların eserlerini ordan almanız söz konusu olabilir. Bunun dışında gençlerin gittiği yerlerde var.

Gece hayatının yoğun olduğu Campo dei Fiori'de bunlardan bir tanesi.Roma'da görülmesi gereken çok sayıda yer var.Bunlardan bir tanesi de Vatikan. Vatikan başlı başına bir ülke olarak geçiyor.

Ve kendi özel radyosu var,postanesi var ve kendine özel para birimi var.Ve dünyanın en varlıklı ülkelerinden bir tanesi. Çünkü ne de olsa Katolik Hristiyanlığının merkezi ve papanın yaşadığı yer olarak geçiyor.

Bunun dışında gitmeniz gereken yerlerden bir tanesi de Fontana De Trevi yani Trevi Çeşmesi dedikleri yer.

Burası sadece Türkçede Aşk Çeşmesi diye geçiyor.Bir filmden dolayı Türkçe'ye böyle geçmiş.Ve çok muhteşem bir çeşme.Daha doğrusu büyük bir havuz var.

Ve arkasında heykelleri görüyorsunuz. Burada yapmanız gereken elinize bir madeni para alıp sol omzunuzdan onu çeşmeye atıp tekrar Roma'ya gelmeyi talep etmek.

Aynı zamanda Pantheon diye bir yapı var ki yaklaşık 1900 yıllık bir tarihe sahip olmasına rağmen halen mükemmel bir durumda.

Ve hiç bir şekilde yılların etkisini görmüyorsunuz üzerinde.Hiç birşeyden etkilenmemiş ve orjinal haliyle duruyor.Bunu da mutlaka görmeniz gerekiyor.

Roma seyahati maliyeti;

Roma çok ucuz bir şehir değil.Herşeyden önce bir başkent.Ve İtalya dünyanın en fazla turist gelen 3 ülkesinden birisi.

Fiyatlar yüksek ama bunun dışında ucuz yollu karnınızı doyurmak isterseniz,bunun içinde Roma'da yerler bulunuyor.

Özellikle Pizzeria dedikleri pizzacıda ucuz fiyata bir şeyler yemek,atıştırmak ya da hızlı bir şekilde bir dilim pizza alıp onunla karnınızı doyurmak mümkün.

Roma'da konaklama açısından çok güzel imkanlarda mevcut.Özellikle şehir merkezinde çok hoş oteller var.

Eski dönemden kalma bazı saraylar bazı binalar otellere çevrilmiş.Ama bunların fiyatları baya yüksek.150-200 euro'dan başlıyor.

Ama çok daha mütavazi seçeneklerde var.Ve bu seçenekleride 60-70 euro civarında bir rakamlarla temin etmeniz mümkün.Ve bunlar genellikle tarihi şehrin dışında yer alan konaklama tesisleri.

Roma alışveriş mekanları;

Roma alışveriş için çok iyi bir yer.Çünkü İtalyanlar dünyanın en iyi dizaynerları arasında yer alıyorlar. Özellikle tekstil ürünleri alacaksanız Roma çok güzel.

Ama salle dedikleri indirim zamanlarında gitmeniz gerekiyor. Bu da genellikle yeni yılın ardından yapılıyor.Ve ozaman çok uygun fiyatlarla alışveriş yapmanız mümkün oluyor.

Bunun dışında hemen Roma'nın yakınlarında yarım saat mesafede bir alışveriş merkezi var.

Ve bu alışveriş merkezinin özelliğide ünlü markaların fabrika satış mağazalarının olması.Dolayısıyla da çok daha uygun fiyatlarla alışveriş yapabiliyorsunuz.

Bunun dışında Roma'da Porta Portese denilen bir pazar kuruluyor.Bu bir nevi bit pazarı.Ama bizdeki bit pazarı gibi değil.

Çok güzel şeyleri alabileceğiniz,özellikle eskiye antikaya düşkünseniz,çok uygun fiyatlarla mal bulabileceğiniz yerlerden bir tanesi Porta Portese.

Yurtdışına gittiğinizde vergi iadesi alma hakkınız var.Eğer İtalya'da 155 euronun üzerinde bir mağazada alışveriş yapabilirseniz vergi iadesi alabiliyorsunuz.Bunun oranı da yaklaşık %10 civarında.

Roma yemekleri;

İtalyan yemekleri kesinlikle Türk damak tadına çok uygun.Ve biliyorsunuz pizza ilk önce İtalya'da yaratılmış.Ve kendi pizzaları da var,belli isimlerle geçen.

Mesela Pizza Margarita.Bunun ilginç bir hikayesi var.Bu kraliçelerden bir tanesinin adını taşıyor ve kraliçe için özel bir pizza yaratmak istiyorlar.

O yüzden de İtalyan bayrağının renklerinde bir pizza yapılıyor.

Fesleğen koyuyorlar yeşil,mozzarella peyniri koyuyorlar beyaz ve domates koyuyorlar kırmızı. Böylelikle ortaya hem İtalyan bayrağı hem de Pizza Margarita çıkıyor.

İtalyan mutfağında aynı zamanda hamur işleri çok yaygın.Onlar pasta diyorlar bizim makarna dediğimiz,çok değişik makarna çeşitleri var. Çok farklı soslarla yapıyorlar,çok değişik malzemelerle yapıyorlar.

Kesinlikle makarnaların denenemesi gereken ülkelerden bir tanesi.Aynı zamanda et ürünlerini de İtalya'da deneyebilirsiniz ve damak tadı olarak Türklere çok uygun.

Roma seyahat sorunları;

İtalyanlar çok sıcak kanlı insanlar,ne de olsa Akdenizliler.İtalyanları yüksek sesli konuşurken görebilirsiniz.Sakın yanlış anlamayın kavga etmiyorlardır.

Sadece keyifli bir sohbetin içindedirler.İtalya'da maalesef kapkaççılık çok yaygın,özellikle bazı şehirlerde Napoli gibi.

Roma'da da bu yaygın.Mümkün olduğunca bir çantayla dolaşmamanız özellikle hanımlar için tavsiye edilebilir. İhtiyacınız olduğu kadar parayı veya bir kredi kartını ve kimliği cebinize koymanız.

Ve mümkün olduğu kadar çok kalabalık yerlerde bulunmamanız. Çünkü kalabalık yerler yan kesiciler için ideal oluyor.Ve bunlar genellikle başka ülkelerden gelen insanlara oluyor bu işleri profesyonel olarak yapan.

Özellikle doğu bloğundan gelen çok sayıda insan var.İtalya'ya da geliyor ve başka ülkelere de gidiyorlar.Yaptıkları tek işde kapkaççılık ve yan kesicilik.

Roma konaklama mekanları;

Roma'da kalınacak çok güzel yerler var.Şehir merkezinde hoş işletmeler var.Fakat buralarda maalesef fiyatlar yüksek.

O yüzden şehrin merkezinin dışına çıktığınızda çok daha uygun fiyatlara konaklama imkanına da sahip oluyorsunuz ve fiyatlar düşüyor.

Ve Roma'da güzel bir metro ağı var.Metro ağı sayesinde çok çabuk bir şekilde şehir merkezine ulaşabiliyorsunuz.

Ayrıca İtalya'da Roma'da özellikle tavsiye edilen bir şey var.Bir mopet kiralamanız. Mopet kiraladığınızda mevsim baharsa ya da yazsa çok rahat bir şekilde ulaşım imkanına sahip olabilirsiniz.

Çünkü göreceksiniz ki çoğa Romalı bu yola başvuruyor.Çünkü sokaklar çok dar.Onun için arabayı parketmek pek mümkün değil.Ama mopetinizi hemen hemen her yere bırakabiliyorsunuz.

Roma tatil-seyahat zamanı;

Roma her zaman gidebileceğiniz bir şehir.Çünkü çok güzel bir şehir. Göreceli olarak daha güneyde kaldığı için kışların çok sert geçmediği bir şehir.

O yüzden kış aylarında da tercih edebilirsiniz. Ama özellikle bahar aylarında giderseniz çok keyif alabileceğiniz bir yer. Yazın gittiğinizde de çok fazla turistle karşılaşıyorsunuz.Ve o yüzden de kuyruklarda çok uzun olabiliyor.

Mesela bir Vatikan'ın içine girmek ya da Vatikan'ın içinde bulunan Sistine Şapal'e girmek baya bir vaktinizi alabiliyor.

Kuyruklarda çok fazla vakit harcamak istemiyorsanız özellikle turist sezonu dışında yani haziran temmuz ağustos ayları dışında gitmenizi tavsiye ederiz.

Roma'ya eğer kışın giderseniz,müzelerin çok daha boş olduğunu göreceksiniz.Böylelikle kuyruklarda çok fazla vakit harcamak zorunda kalmayacaksınız.

roma'ya nasıl gidilir?

Roma'ya İstanbul'dan direk uçuşlarla gitmek en mantıklısı. Yaklaşık 2.30 saatlik bir uçuş sonrasında Roma'ya dünyanın en güzel şehirlerinden birisine ulaşıyorsunuz.

Roma'ya gitmek için,ilk varış noktanız İtalya ise İtalyan Büyükelçiliğinden ya da İtalyan konsolosluğundan Schengen vizesi almanız gerekiyor.

Eğer mevcut Schengen vizeniz varsa,geçerli bir vizeniz varsa onunlada gitmeniz mümkün.

Eğer diğer bir alternatif olarak feribotla İtalya'ya gitmek isterseniz ki bunlar genellikle yazın yapılıyor,Çeşme'den feribot seferleri var. Ancona veya Brindisi'ye gidebilirsiniz.

Ordan da araçla Roma'ya ulaşmanız mümkün. Bu daha ziyade yurt dışında yaşayan Türk işçilerinin tercih ettiği bir yol.Çünkü böylelikle arabalarıyla Türkiye'ye gelip özellikle çok eşyaları olduğu için,tekrar aynı yolla geri dönmeleri mümkün oluyor.

Roma mimarisi nasıldır?

Roma'da muhteşem bir mimari var.Çünkü Roma herşeyden önce Roma İmparatorluğunun ki dünyanın en önemli imparatorluğu olarak geçiyor tarihte,merkezi başkentlik yapmış.

Aynı İstanbul gibi.O yüzden Roma'nın en güzel eserlerinden bazılarını görmeniz mümkün.Fakat bunu sadece Roma dönemi eserleriyle kıyaslamak mümkün değil.

Aynı zamanda 17.yy-18.yy-19.yy ve 20.yy'ın eserleri de Roma'da bulunuyor ve çok güzel bir uyum içinde birarada yer alıyor.

Çünkü bu eserler gerçekten çok iyi muhafaza edilmiş. Onun içinde hepsini birarada görmeniz mümkün.Roma'da özellikle eski şehirde Collesium'dan başlayabilirsiniz ki dünyanın en büyük arenalarında bir tanesi ve çok iyi durumda.

Hemen onun yanında Roma meydanının olduğu kısım var.Burdada eski Roma İmparatorlarının yaptırdıkları çok önemli eserler bulunuyor.

Roma spor kulüpleri;

Roma şehrinin en bilinen iki takımı vardır.Bunlardan birinicisi şehrin adını taşıyan Roma,ikincisi ise ezeli rakibi Lazio'dur. Bu iki takım arasındaki rekabet senelerdir sürmektedir.Roma ile Lazio arasında her maç riskli maç sınıfındadır. Roma'da hayat durur.

Ülkemizde alınan güvenlik önlemleri nedeniyle engellenen olaylar bu maçlarda sağlanamaz.Küçük büyük olaylar kesin çıkar. Roma şehri ikiye bölünmüştür. Lazio'yu tutanlar daha çok aşırı sağ eğilimli olurlar.Lazio taraftarının büyük bölümü ırkçıdır.

Roma'da durum bu kadar uç noktalarda olmasa da yine büyük çoğunluk sağ eğilimlidir.Yine de bu iki takım arasındaki olaylar siyasi bazlı değil şehir içindeki rekabetten kaynaklanmaktadır...

Roma Lazio başkent takımları olmalarına rağmen Milano takımlarının başarı konusunda gerinde kalmaktadırlar. Bu iki takım arasında oynanan maçlarda polis birçok sayıda kesici ve delici aletler polis tarafından ele geçirildi.

0 yorum:

Yorum Gönder