3 Ocak 2014 Cuma


Budapeşte turistik yerler;

Budapeşte şehri budave peşte olmak üzere iki kısma ayrılmıştır.Buda yönetim bölgesi olduğu için kraliyet sarayı burda bulunmaktadır.

Peşte bölgesi yıllar önce moğollar tarafından işgal edilince daha güvenli bir yer olan Buda bölgesine taşınılmış ve kraliyet sarayı burda kurulmuştur.

Şu anda saray müze olarak kullanılmaktadır.Budapeşte şehrinin Buda bölgesi en iyi tarafı turistik yer olması dolayısıyla trafiğe kapatılmıştır.

Böylece yürüyerek her yeri rahatlıkla gezebilirsiniz.Çok güzel galeriler,restoranlar ve kafeler bulabilirsiniz.1827 yılında kurulan bir kafe var.

Aynı zamanda bu bölgede yüksek bir tepede Matias kilisesini görebilirsiniz. Kilise adını matias adında bir kraldan almıştır.Yine aynı bölgede 1905 yılında yapılan balıkçılar tabyası bulunmaktadır.

Burası turistlerin muhteşem budapeşte manzarasını seyredebildikleri güzel bir yerdir.Buda bölgesinde çok güzel hamamlar bulunmaktadır,ayrıca osmanlı döneminden kalan Gülbaba türbesi de bu bölgededir.

Son olarak Buda'nın en güzel manzaralarını seyredebileceginiz Gellard tepesini görmenizi tavsiye ederiz.

Budapeşte tarihi yerler;

Budapeşte'nin Peşte bölgesi genellikle ticaretin yoğun olan bölgesidir. Bu bölgede de gezebileceğiniz çok güzel yerler bulabilirsiniz.

Sahil kesiminde uzun yürüyüşler yapabilir,Buda ve peşte'yi birleştiren köprülerden geçebilirsiniz.Bunlarda en bilinen Zincirli köprüdür.2.ci dünya savaşında yıkılan köprü yeniden inşa edilerek 100cü yılında kullanıma açılmıştı.

Tuna nehrini süsleyen başka köprülerden geçip geme şansına sahipsiniz.Budapeşte'nin Peştede bulunan parlemento binasının ihtişamlı görüntüsüne hayran kalacaksınız.

Bu binanın bazı bölüler müze gibi halka açılarak gezdirilmektedir.

Gezebileceğiniz yerler arasında müzeler bölgeside yer almaktadır,bunlar arasında özellikle arkeoloji müzesini gezmenizi tavsiye ederiz.

1887 yılında yapılan opera binasıda görülmesi gereken yerler arasındadır.bunun dışında aziz stefana adanmış bir bazilika var orayı gezmektede fayda var.

budapeşte'ye nasıl gidilir?

Budapeşte'ye Türkiyeden en kolay uçakla gidebilirsiniz.Havaalanı şehre 10 km kadar mesafede ve uçaktan inince ulaşım araçlarını veya taksiyi tercih ederek şehre ulaşabilirsiniz.

Avrupanın başka şehirlerinden geliyorsanız eğer,tren yolu ve otobüs yolculuğunuda tercih edebilirsiniz.Budapeşte ulaşımı kolay bir şehirdir.

Özellikle Viyana ve Zagrep'ten bu yollarla şehre kolayca ulaşabilirsiniz.Şehir içi ulaşım için metro ve otobüs hatlarını kullanabilirsiniz.

Eğer birkaç gün kalmayı düşünüyorsanız Budapest kart çıkartıp daha ucuza gezebilirsiniz.Budapeşte'yi tercih eden birçok Türk turistin bulunduğunu da belirtelim.

budapeşte alınabilecek hediye eşyalar;

Budapeşte'nin çok şık iki caddesi üzerinde dünyanın en tanınmış markalarının satıldığı mağazaları gezebilirsiz.

Ama sadece hediyelik eşya bakmak istiyorsanız tavsiye edebileceğimiz Sendertre adlı bir kasaba ,Budapeşte'ye çok yakın olması turistlerin bu kasabaya ilgi göstermesine kolaylık sağlıyor.

Aradığınız her türlü hediyelik eşyeyı bulabilme şansına sahipsiniz.porselen eşyalar,işleme elişleri,örtüler,tahta oymacılığı çok meşhur.Ayrıca porselen biblolar alabilirsiniz.

budapeşte gezilecek yakın yerler;

Yakınlarda gezebileceğiniz yerlerden biri Estergon şehri,Osmanlı döneminin izlerini görmek isteyenler için Estergon kalesini gezmelerini tavsiye ediyoruz.

Estergon'da gideceğiniz yerler arasında tepede yer alan muhteşem yapısıyla katedrali ,nehir kenarında ise yine osmanlılar döneminden kalma camiyi gezebilirsiniz.  

Aynı gün gidebileceğiniz kadar yakınlardaki Sendentre Tuna nehrini kenarında kurulduğu için Budapeşte'ye gemiyle dönebilirsiniz.

Akşam vaktine denk geleceği için ışıklandırılmış haliyle Budapeşte'nin harika manzarasına hayran kalacaksınız.

Budapeşte seyahat mevsimi-iklimi;

Budapeşte güzel bir şehir ,özellikle bahar aylarında.Yazın biraz sıcak olabilir.  Ama ülkemizle kıyaslandığında yazları daha serin,o yüzden yazında gidebileceğiniz bir şehir.

Kışları çok soğuk geçtiği için kışın gitmenizi pek tavsiye etmiyoruz.ama gidersenizde brendi içerek ısınmaya çalışmanızı tavsiye ederiz.

Genel anlamda mevsimler arasında ülkemizle pek bir farklılık olmasada kışlar Budapeşte'de çok daha soğuk geçmektedir.

Budapeşte herhangi bir mevsimde de gidebilirsiniz.Sonuçta gezilecek yerleri ile,doğal görüntü vb. özellikleri nedeniyle mevsim farkı olmadan turistleri ağırlamaktadır.

Budapeşte yemekleri;

Çoğunlukla et ağırlıklı,av etleri ,domuz etiyle yapılmış yemek mönüleri vardır.Aynı zamanda bol baharatkullanılmaktadır.

Geçmiş yıllarda osmanlı topraklarında olan Budapeştede osmanlı mutfağının izlerine rastlamak mümkün.Dünyaca ünlü yemeklerinden gulaş bunlardan biri.

Osmanlıda kul aşı dedikleri yemek daha sonra macarca gulaşa çevrilmiş ve macar yemeği olarak dünya mutfaklarında yerini almıştır.

Budapeşte'de insanların Kaposta dedikleri bizde kapuskaya benze bir sebze yemekler,pörker isimli bir et yemekleri bulunuyor.

Aynı zamanda şarapları çok güzel,tokai adlı şaraplarını içmenizi tavsiye ederiz.panelka isimli meyvelerden yayılan brendileride çok popülerdir.

Ünlü restoranlarından gundel ve şehir dışında kalan baraka'yı tavsiye ediyoruz.bunların yanında çok güzel kafeler bulabilirsiniz,eğer tatlı birşeyler yemek isterseniz kesinlikle newyork otelinin kafesine gitmelisiniz.Muhteşem tatlılarıyla damak zevkinize hitap edecektir.

Budapeşye tatil maliyeti;

Başkent olmasına karşılık diğer ülkelerle karşılaştırıldğında pahalı olduğunu söyleyemeyiz.  En azından pahalı ve şık restoranlar,alışveriş mağazaları olduğu gibi ,her bütçeye uygun yerlerde bulabilirsiniz

Uygun yemek yiyebileceğiniz yerler ve alışveriş mağazaları Budapeşte'de rahatça bulabilebilirsiniz.Operalarıyla meşhurdur;üstelik çok uygun fiyatlarıyla opera sevenleri sevindirecektir.

Hediyelik eşya mağazalarını her yerde kolaylıkla bulabilirsiniz.Şehirde çok kolay gezmenizi sağlayacak ulaşım ağları var ,eğer toplu taşım araçlarını kullanırsanız ulaşım masraflarını çok ucuza maledebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder